Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Albert, Albertina

Vattenskador, avstängda vägar – och värmerekord

TT

Publicerad 2024-08-29 22.48

Stora vattensamlingar vid Hammarbyhöjden i Stockholm efter ett åskoväder.

Ett stort åsk- och regnoväder drog under torsdagen in över Sverige och det blev riktigt blött på flera håll i landet. På andra håll var det rejält varmt – i Lund visade termometern på 31,0 grader.

SMHI utfärdade en gul varning för åskoväder i nordvästra Götaland och delar av västra Svealand under torsdagen. Småland, framför allt Gislaved och Gnosjö, har drabbats rejält av regnovädret på torsdagen.

– Det är full belastning för oss. Vi har mycket pågående ärenden, säger en ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Flera byggnader har vattenskadats och flera vägar översvämmats i Jönköpings län. Både väg 993 från Uppgränna till Narbäcken samt väg 153 från Smålandsstenar till Fållinge har stängts av i båda riktningar enligt Trafikverket.

I Stockholm har delar av kollektivtrafiken under perioder stannat till följd av åskan, bland annat tunnelbanans gröna linje och Lidingöbanan stod stilla.

Även i östra Sörmland ställde vädret till med problem. Ett blixtnedslag orsakade en brand i skogarna utanför Jönåker väster om Nyköping, skriver Sörmlands Nyheter. På grund av ovädret ställdes tågtrafiken mellan Norrköping och Stockholm in efter ett signalfel som även det uppstått på grund av ovädret, enligt tidningen.

Men samtidigt som ovädret ställde till det för många kunde andra njuta av högsommarvärme. På flera platser i Skåne tog sig termometern upp mot 30-gradersstrecket.

I Lund slogs ett 69 år gammalt värmerekord.

– Där har det varit 31 grader. Det har inte hänt sedan 1955 att det varit så varmt så här sent på säsongen, säger SMHI:s vakthavande meteorolog Petter Lind.

På fredagen kan många i östra Svealand vänta sig regnskurar.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln