Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Detta krävs för att fler ska stanna i polisyrket

Sofia Hedberg/TT

Publicerad 2024-08-29 05.30

"Det finns ingen chans för poliser att jobba långsiktigt brottsförebyggande i dag", säger polisförbundets ordförande Katharina von Sydow. Arkivbild.

Högre lön och större ansträngningar från övriga samhället. Det är de viktigaste faktorerna för att fler ska stanna i polisyrket, enligt en enkät från Polisförbundet.

– Vi vill se en långsiktighet i kriminalpolitiken, säger polisförbundets ordförande Katharina von Sydow.

– Det finns ingen chans för poliser att jobba långsiktigt och brottsförebyggande i dag, säger hon.

55 procent av Polisförbundets medlemmar väljer att svara ”större ansträngningar från övriga samhället i det brottsförebyggande arbetet” på frågan vad som är viktigast för att stanna i polisyrket. Det visar den senaste undersökningen som Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet.

Socialtjänst, skola, föräldrar och politiker måste alla anstränga sig mer för att hjälpa till i arbetet mot gängkriminaliteten, enligt undersökningen.

– De aktörerna vill vara med och vända utvecklingen, men de behöver mer resurser. Det kommer kosta initialt, och det måste få kosta, säger hon och fortsätter:

– Den grova organiserade brottsligheten tar ofantliga resurser och då måste det finnas andra aktörer som arbetar förebyggande.

Kritik mot politiker

Polisförbundet är kritiskt mot svenska politiker och anser att de under flera år gjort för lite för att förebygga gängkriminalitet.

– Vi behöver se blocköverskridande överenskommelser, på samma sätt som Danmark gjorde 2009. Nu har de inte samma situation som i Sverige när det kommer till gängkriminalitet.

I Sverige kan arbetet mot kriminalitet inte bero på vilka som styr landet och våra kommuner, enligt von Sydow. Kriminalpolitik måste löpa över många år och det man kommer överens om ska hållas.

– Vinsterna kommer inte på en gång men vi vet att de kommer i form av ökad säkerhet och bättre villkor för barn och vuxna.

Lojala medarbetare

Trots att många yrkesverksamma poliser uppger att det är viktigt med högre lön och större samhällsansträngningar för att de ska stanna i yrket, är Katharina von Sydow inte orolig för massuppsägningar inom polisen.

– Våra medlemmar är lojala och hängivna personer. Det finns en inneboende vilja att skydda och hjälpa människor, säger hon.