Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Terrorvarning på Sri Lanka - svenskar uppmanas till ”vaksamhet”

Publicerad 2024-10-23 07.09

Lankesisk polis i Arugam Bay.

Både USA och Israel varnar för en förestående terrorattack i turistparadiset Sri Lanka.

Israel går enligt tv-kanalen N12 så långt att de uppmanar sina medborgare till full evakuering av östra, södra och västra kusterna.

Nu går även svenska UD ut med en varning.

”Med anledning av detta uppmanas svenskar till ökad vaksamhet och försiktighet”, skriver UD.

– Vi är i kontakt med de 33 svenska gästerna vi har på Sri Lanka i dag, säger Claes Pellvik, kommunikationschef på Ving.

Följ ämnen
Israel

Den amerikanska ambassaden på Sri Lanka har mottagit vad man bedömer som trovärdig information om en planerad terrorattack mot turister. Enligt Times of Israel ska terrorhotet rikta sig mot israeliska medborgare.

Den amerikanska varningen gäller främst området Arugam Bay i östra Sri Lanka, där det bland annat finns ett lyxresort. Enligt tv-kanalen N12 har israeliska myndigheter under onsdagen uppmanat sina medborgare att ”omedelbart” evakuera de östra, södra och västra kusterna i Sri Lanka.

Claes Pellvik, kommunikationschef på Ving.

Högsta hotnivån

Kanalen skriver att terrorhotnivån är på maximala 4, och att den säkraste platsen är huvudstaden Colombo där det finns gott om säkerhetsstyrkor.

På onsdagen gick även svenska UD ut med förändrad information till svenskar som befinner sig i Sri Lanka.

USA har informerat sina medborgare om ett hot mot området kring Arugam Bay. Med anledning av detta uppmanas svenskar till ökad vaksamhet och försiktighet samt att följa lokala myndigheters anvisningar. Svenskar uppmanas även att noggrant följa händelseutvecklingen och rapportering i media.”, skriver UD på swedenabroad.se.

Arugam Bay på Sri Lanka.

Få svenskar på ön

Svenska charterbolag har verksamhet främst på den västra kusten, medan researrangören Surfakademin huserar på södra spetsen av Sri Lanka. Högsäsongen för svenska resor till Sri Lanka drar igång först i november, och i nuläget befinner sig ett fåtal svenska charterresenärer på ön.

– Vi är i kontakt med de 33 svenska gästerna vi har på Sri Lanka i dag, och informerar om de exempelvis har snappat upp det här i nyhetsmedierna. Vi har uppmärksammat att USA och Israels UD har gått ut med det här i dag, men vår princip är att följa de rekommendationer vi får från svenska UD, som inte har sett någon anledning att göra några förändringar i sina rekommendationer, säger Claes Pellvik, kommunikationschef på Ving.

Följ ämnen i artikeln