Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Trettiotal dödade i norra Gaza

Publicerad 2024-10-27 07.16

FN:s generalsekreterare António Guterres "chockeras" av situationen i norra Gaza. Arkivbild.

Minst 33 människor, däribland elva kvinnor och två barn, har dödats i israeliska attacker mot norra Gaza, uppger hälsodepartementet i den Hamasstyrda landremsan.

Av dem uppges minst 22 människor ha dödats i attacker på lördagskvällen, utförda mot flera bostadshus och andra byggnader i orten Beit Lahiya. Dödssiffran väntas stiga. Ytterligare 15 personer rapporteras ha skadats.

Israels militär uppger å sin sida att en ”precisionsattack” mot ”militanta palestinier” har utförts i Beit Lahiya och att militären vidtagit åtgärder för att undvika att skada civila.

Ytterligare elva människor uppges ha dödats i en israelisk attack mot flyktinglägret Shati i norra Gaza, enligt hälsodepartementet som inte uppger när attacken ska ha ägt rum.

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi säger att hans land har lagt fram ett förslag om en två dagar lång vapenvila i Gaza, och att fyra av Hamas gisslan då skulle friges. Varken Israel eller Hamas har kommenterat uttalandet.

FN:s generalsekreterare António Guterres ”chockeras” av situationen i norra Gaza, säger hans talesperson Stéphane Dujarric.

”Generalsekreteraren chockas av de upprörande nivåerna av död, skada och förstörelse i norr, med civila fångade under rasmassor, de sjuka och skadade som saknar livräddande sjukvård och familjer som saknar mat och skydd”, säger Dujarric.

Enligt hälsodepartement har hundratals människor dödats under de senaste veckorna och fler än 60 000 har tvingats fly.