Mätning: Ingen absolut majoritet för Le Pen

Lars Larsson/TT

Publicerad 2024-07-04 05.19

Nationell samlings ordförande Jordan Bardella och partiledaren Marine le Pen ser inte ut att kunna få absolut majoritet i det franska parlamentet efter den andra omgången den 7 juli. Arkivbild.

Ytterhögerpartiet Nationell samling (RN) och dess allierade ser inte ut att kunna vinna absolut majoritet i det franska parlamentsvalet, enligt en färsk mätning som redovisas franska och internationella medier.

Partiledaren Marine Le Pen, ordföranden Jordan Bardella och deras allierade ser, enligt mätningen från Harris Interactive, ut att få mellan 190 och 220 platser när resultatet från den andra valomgången på söndag klarnar. Det är betydligt färre än antagandena efter första valomgången.

För absolut majoritet krävs 289 av de 577 platserna i parlamentet.

Vänsteralliansen NFP spås få mellan 159 och 183 mandat medan president Emmanuel Macrons parti RE bedöms landa på 110-135 mandat. För att bättra på chanserna att vinna över Nationell samlings kandidater har vänster- och RE-kandidater som kom trea i den första valomgången hoppat av, i en slags pakt.Taktiken går ut på att väljare som inte vill se Le Pens kandidater vinna ska kunna rösta på en ”gemensam” motkandidat.

Högerpartiet Republikanerna spås få 30 till 50 mandat.