Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Modi: Kvinnomördare ska hängas

TT-AFP

Uppdaterad 11.46 | Publicerad 07.43

Tusentals indier har gått ut på gatorna för att protestera mot mäns våld mot kvinnor. Bilden är tagen på onsdagskvällen.

Protester mot våld mot kvinnor växer åter i Indien, efter ett fall med en mördad läkarstudent. Tiotusentals människor har gått ut på gatorna, men vid brottsplatsen urartade demonstrationerna till plundring och kaos.

Premiärministern hotar gärningsmän med hängning.

Gatumanifestationerna har de senaste dagarna fördömt våldet och krävt bättre säkerhet för kvinnor sedan en läkarstudent hittats mördad och våldtagen på sin arbetsplats, sjukhuset R G Kar, i Calcutta (Kolkata) förra veckan.

Natten till torsdag vandrade mängder av människor, under parollen ”återta natten”, längs mångmiljonstadens gator med levande ljus och plakat i händerna för att visa sitt missnöje.

En man som uppges ha haft någon form av anställning på sjukhuset där kvinnan arbetade har gripits efter mordet. Men just vid sjukhuset utbröt under natten våldsamma kravaller, då ”mellan 500 och 1 000 personer” rusade runt och slog sönder möbler och utrustning, enligt indiska medier.

Orsaken till våldsamheterna är oklar, men oppositionen i delstaten Västbengalen har anklagat styret där för att ha försökt mörklägga mordfallet från första början. Nu florerar uppgifter om att vandaler försökt förstöra bevis på sjukhuset, men polisen försäkrar att de i så fall misslyckats.

Landets premiärminister Narendra Modi deltar i fördömandet av mäns våld mot kvinnor. I ett tal på torsdagen, Indiens nationaldag, menar han att hårda straff behövs.

– Vi måste akut diskutera straffen för människor som begår så onda handlingar. De måste förstå att detta leder till hängning, sade han enligt nyhetssajten Times Now.

Indien har dödsstraff, men att det verkställs är ovanligt. De senaste avrättningarna skedde just efter ett uppmärksammat fall av våld mot kvinnor. Fyra män hängdes i Delhi 2020, efter att ha dömts för våldtäkt och mord på en 22-årig kvinna i huvudstadsområdet 2012.