Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Dom i muthärva i Göteborg

TT

Publicerad 2024-06-14

En tidigare kommunanställd har dömts för mutbrott vid Göteborgs tingsrätt. Arkivbild

En tidigare anställd på det kommunala bolaget Älvstranden i Göteborg döms av Göteborgs tingsrätt för att ha tagit emot mutor, rapporterar Expressen.

Straffvärdet bedöms till knappt ett års fängelse, men straffet stannar vid villkorlig dom och böter. Detta med hänvisning till att tjänstemannen är tidigare ostraffad och att lång tid passerat sedan brottsligheten ägde rum.

Tillsammans med en företagsledare fälls tjänstemannen för 16 fall av mutbrott.

Det handlar bland annat om olika vinresor och golfturneringar men också om en stor summa kontanter som denne ska ha tagit emot från företagsledaren. Samtidigt ska tjänstemannen ha gjort över 140 inköp från samma företag.

Under rättegången har försvaret understrukit den vänskapen som har funnits mellan den anställde och vd:n, och att förmånerna inte behöver ses som en muta utan som ett tecken på vänskap, enligt Expressen.

Den dåvarande vd:n för Älvstranden fick efter tidningens avslöjande lämna sin post. Vd:n ska enligt tidningen bland annat ha valt att inte polisanmäla misstänkta mutor som uppdagats i en rapport sommaren 2020.