Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Efter Trumpdomen: ”Lika stor chans att vinna”

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-06-02

Expresident Donald Trump möter pressen dagen efter den fällande domen mot honom i New York.

I ett USA där 35 procent av befolkningen ser Donald Trump som ett slags Jesu sändebud kan den fällande domen spä på en redan farlig polarisering.

Men expresidentens opinionsstöd lär inte påverkas, enligt statsvetarprofessorn Dennis Goldford.

– Domen är vådlig i en tid då landet är så polariserat som nu. Inte för att juryn gjort fel utan för att utslaget river upp starka känslor, säger Goldford som är professor vid Drake University i Des Moines i Iowa.

– Det skulle inte förvåna mig om vissa sajter beskriver rättegången som en korsfästelse.

Demokrati i fara?

När juryn meddelade att den funnit Donald Trump skyldig på alla 34 punkter i åtalet som rör bokföringsbrott och försök till valpåverkan utbröt starka känsloyttringar utanför domstolen i New York. Många jublade, men det fanns också en grupp i röda kepsar som svor och skrek ”icke skyldig”.

Dessa kan räknas in bland de cirka 35 procent av väljarna som tillhör Donald Trumps lojala så kallade Magaanhängare. Många av dem är djupt religiösa och tillhör USA:s vita arbetarklass, en väljargrupp som Demokraterna tappat greppet om enligt Goldford.

Trumpsupportrar utanför Trump Tower efter juryns besked att han fälls på alla 34 punkter.

Magarepublikanerna köper Trumps politik och doktrinen att sätta Amerika först. Många av dem skriver också under på Donald Trumps falska påståenden om att valet 2020 var riggat – liksom den just avslutade rättegången.

– Donald Trumps har byggt sin politiska karriär på att ta åt sig äran för framgångar och ducka ansvar för motgångar. Ett misslyckande beror i hans värld alltid på att systemet är riggat, ohederligt eller orättvist, påpekar Goldford.

– Agerandet underminerar de politiska och juridiska systemens legitimitet. Han får med sig sina väljare vilket utgör en fara för demokratin.

Trump anländer till en presskonferens dagen efter att han befunnits skyldig i rättegången om hyschpengarna till Stormy Daniels.

Säkrat delegaterna som krävs

Då stora delar av Magaanhängarna skriver under på påståendena om ett riggat system lär domen inte påverka deras sympatier för Trump, som säkrat de delegater som krävs för att bli Republikanernas kandidat i höstens presidentval. Snarare lär det stärkas.

Professor Dennis Goldford.

Och Republikanernas övriga väljare?

De flesta köper att Trump är partiets kandidat med hänvisning till utlovade skattesänkningar eller avregleringar eller av ren rädsla för den kontroversielle ledaren. Den andel republikaner som sagt att de aldrig tänker rösta på Trump, som den förra representanthusledamoten Liz Cheney, utgör i nuläget bara några procent, enligt Goldford.

– Domen kanske får marginell betydelse för några få väljare. Men i övrigt är det som att tv och sociala medier spär på polariseringen. Trump har lika stor chans att vinna nu som före rättegången.