Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Folkbildningsrådet drar in finansieringen för Ibn Rushd Studieförbund

Publicerad 2024-09-05 09.56

Folkbildningsrådet drar in finansieringen för Ibn Rushd Studieförbund, uppger rådet i ett pressmeddelande.

”Beslutet att avfinansiera Ibn Rushd är ytterligare ett steg i den pågående nedmonteringen av folkbildningen och det svenskmuslimska civilsamhället” säger Anna Waara, förbundschef på Ibn Rushd i pressmeddelandet.

Utbildningsminister Mats Persson (L) kommenterar beslutet.

– Det här visar att organisationer som är kvinnofientliga, homofobiska, antisemitiska, de hör inte hemma i en liberal demokrati och nu stryps finansieringen, säger han till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Det är inget nytt att det finns organisationer med unkna värderingar. Det som däremot är nytt är att regeringen har ställt nya, stenhårda krav och det får nu effekt.

”Ställs stora krav”

Enligt Inger Ashing, Folkbildningsrådets styrelseordförande, bedömer att Ibn Rushd inte har förutsättningar att förvalta och utveckla verksamheten i enlighet med statens syften med bidraget och de villkor på kvalitet som det nya systemet ställer upp.

Det nya statsbidragssystemet innebär en stor förändring, menar Morgan Öberg, enhetschef på Folkbildningsrådet.

– Systemet är utformat för att främja kvalitet, minska volymjakt och förstärka studieförbundens egna profiler. Det ställs stora krav på studieförbunden och det är svårt att driva en verksamhet med hög kvalitet i hela landet om organisationen är för liten, säger han.

Texten uppdateras.

Följ ämnen i artikeln