Blodskandalens offer närmare upprättelse
Publicerad 2019-04-30
Uppemot 3 000 britter dog under 1970- och 80-talet av smittat blod. Nu inleds de första vittnesförhören i utredningen av vad som beskrivs som Storbritanniens största vårdskandal.
Överlevande och anhöriga har fått vänta länge. Först förra året bad representanter för regeringen om ursäkt till de drabbade.
Men i dag påbörjas arbetet mot upprättelse – så beskrivs betydelsen av de inledande förhören i advokaten Brian Langstaffs utredning.
Amerikanskt blod
Målet är att få svar på varför nästan 3 000 britter, främst patienter med blödarsjuka, dog till följd av bland annat hepatit och hiv – sjukdomar de fått efter blodtransfusioner med smittat blod. Blodet köptes in från USA och kom från högriskgivare som fängelseinterner och prostituerade.
Premiärminister Theresa May tillkännagav utredningen redan för två år sedan och utredaren Langstaff har sedan dess hört bland annat representanter från regeringen. Lagom till att de första vittnesförhören inleds har de ekonomiska kompensationerna till drabbade ökat till 75 miljoner pund, drygt 900 miljoner svenska kronor.
"Dödsdom hänger över mig"
Men många frågor saknar fortfarande svar. Och flera av skandalens offer lever med dess konsekvenser än idag.
Michelle Tolley fick hepatit C efter en blodtransfusion med smittat blod i samband med en förlossning. För Sky News berättar hon hur hon lever med sjukdomen varje dag.
– Jag vaknar upp med känslan av att en dödsdom hänger över mig.