Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Professorn som är mitt i Rysslandsdramat

Publicerad 2017-11-01

Joseph Mifsud till vänster i bild.

Professorn Joseph Mifsud är mannen som Trumps rådgivare George Papadopoulos ljög om.

Tillsammans skulle de två ordna ett möte mellan den amerikanske presidenten och Rysslands Vladimir Putin, uppger Washington Post.

– Mitt samvete är rent, säger Mifsud till brittiska tidningen Telegraph.

Följ ämnen
Ryssland

I måndags framkom det att George Papadopoulos, en av Trumps rådgivare under presidentvalkampanjen, erkänt för FBI att han tidigare ljugit om sitt samröre med ryska representanter.

Han ska bland annat ha ljugit om vilka personer han haft kontakt med, en av dem en professor med nära band till Kreml, Joseph Mifsud.

Den Londonbaserade Maltafödde professorn i 50-årsåldern ska, enligt Washington Post som tagit del av rättsliga dokument, ofta och gärna ha skrutit om sina kontakter i Ryssland.

Han började intressera sig för Papadopoulos under våren 2016, när Papadopoulos blev Trumps utrikesrådgivare, och lovade då rådgivaren att han hade negativa uppgifter om Hillary Clinton som han fått från Ryssland.

Mifsud ska vid ett möte den 24 mars i London med Papadopoulos även ha erbjudit sig att vara Papadopoulos kontakt med Kreml, och samtidigt presenterat en kvinna som han kallade ”Putins syskondotter”.

”Talar inte ens ryska”

Mifsud har bekräftat att det är han som är den professor som uppges i de rättsliga dokumenten, även om han inte namnges i dessa. Han hävdar att det som står i dokumenten är överdrivet och säger till den brittiska tidningen Telegraph:

– Mitt samvete är rent.

I ett mejl till Washington Post i augusti insisterade han att alla kopplingar till Moskva är yrkesmässiga.

”Jag är akademiker, jag talar inte ens ryska”, skriver han i mejlet.

Tidningen beskriver Mifsud som ”en ganska obskyr europeisk akademiker som vill ha mer”. Han ska ha haft olika roller som rådgivare till den maltesiska regeringen men samtidigt varit relativt anonym inom den akademiska världen, även om han bland annat haft ordförandeuppdrag vid Euro-Mediterranean University i Slovenien och en hederstitel vid London Academy of Diplomacy.

Han har sedan 2012 lett en delegation inom Londonakademin i ett partnerskap med Moskvas statliga universitet och genom det också gästföreläst på Moskvauniversitetet en gång om året.

Tror inte han mött Trump

En tidigare assistent till Mifsud, Natalia ­Kutepova-Jamom, berättar att Mifsuds ryska kontakter fördjupades 2014 när han bokades att föreläsa om ekonomiskt och internationellt samarbete i Sotji på en ryskstödd tankesmedja, Valdai Discussion Club, som stödjer Kreml.

Assistenten tror dock inte att Mifsud lyckats ha ett ”kort privat möte” med Putin under 2016, något han skrutit om bland annat inför henne. På Valdais hemsida har Mifsud uppgett att han lyssnat till Putin även 2015 när presidenten talade på tankesmedja. Vid det tillfället ska han också ha ställt en fråga till utrikesministern Sergej Lavrov.

Vad gäller mötet i mars med Papadopoulos säger Mifsud till Telegraph att han presenterade Trumprådgivaren till programchefen för en rysk tankesmedja nära ryska UD och att han försökte boka in möten åt Papadopoulos med EU-experter.

– Vi är akademiker. Vi arbetar nära alla, säger han till tidningen.

Mifsud uppger att han träffat Papadopoulos vid två tillfällen, i Italien i början av mars 2016 och sedan tio dagar senare i London.

Papadopoulos ska senare ha försökt sammanföra Trump med företrädare för den ryska regeringen och till och med sagt sig kunna ordna ett möte mellan Trump och Putin.

President Putin har avfärdat Papadopoulos som den ”lågt rankade volontären” efter att FBI-dokumenten blivit kända.