Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Professorn: Omikron har målat in sig i ett hörn

Ljusglimten – smittspridningen vänder ner i Sydafrika

Uppdaterad 2021-12-27 | Publicerad 2021-12-26

Den nya smittsamma omikronvarianten kan vara början på slutet av pandemin.

Det menar Jens Lundgren, dansk professor i infektionssjukdomar.

– Det kan faktiskt vara så att viruset målat in sig i ett hörn, säger han till TV2 Nyheter.

Omikronvarianten upptäcktes i Sydafrika i slutet av november och har sedan dess spridits i rasande fart i världen. I veckan konstaterade hälsominister Magnus Heunikke (S) att den nya, betydligt mer smittsamma varianten nu är den dominerade virusvarianten i landet.

Nya, tuffa restriktioner har införts med bland annat nedstängningar av nöjes- och kulturliv för att bromsa smittan och minska trycket på sjukvården.

Men den nya varianten är både dåliga och goda nyheter, tror Jens Lundgren, professor i infektionssjukdomar vid Rigshospitalet i Köpenhamn.

– Det utmanar många länder i dagsläget eftersom infektionsökningen är så våldsam. Därför är det ett stort problem på kort sikt, säger han till TV2 Nyheter.

Kan ha nått sin peak

Men på lite längre sikt kan en snabb smittspridning leda till att man tar sig igenom infektionsvågen tidigare. Och även att pandemin ”brinner ut” snabbare då fler snabbt får ett skydd mot viruset, enligt Lundgren.

– Det kan vara riktigt illa för tillfället, men det kan också vara en fördel på sikt, så vi kan förkorta pandemin.

Rapporter från Sydafrika antyder att smittan redan kan ha nått sin peak i Guateng, provinsen där den nya varianten först upptäcktes.

– Vi såg en väldigt snabb ökning av antalet fall och indikationerna är att vi sedan dess har haft en anmärkningsvärd minskning, säger Waasila Jassat på NICD, det sydafrikanska folkhälsoinstutitet.

Att jämföra mellan olika länder bör dock göras med ett mått av försiktighet säger chefen för det afrikanska centret för smittskyddskontroll till Washington Post, då de skiljer sig i befolkningsstruktur bland annat. Som exempel har Sydafrika en större andel ung befolkning, jämfört med Danmark.

”Kan inte göra nya varianter”

Omikronvarianten är betydligt mer smittsam än de tidigare varianterna och man tror också att vaccinen kan vara mindre effektiva på den. Men det finns också hoppfulla tecken som pekar på att den ger mildare sjukdom.

Data från sydafrikanska hälsomyndigheter visar att antalet sjukhusinläggningar är lägre för omikron än för delta. Enligt data mellan oktober och tidiga december löper en omikronsmittad person 80 procents lägre risk att läggas in på sjukhus. Data från Storbritannien anger siffran till 60 procent.

Tiden en covidpatient vårdas på sjukhus är också kortare. Nu tror Lundgren att coronaviruset kan ha kommit till en återvändsgränd.

– Det kan faktiskt vara så att viruset har målat in sig i ett hörn det inte kan gå vidare ifrån. Det vill säga att den inte kan göra nya varianter som är konkurrenskraftiga med omikron, säger Jens Lundgren.

Inom en snar framtid räknar den danske professorn med att forskarvärlden kommer att kunna ge ett tydligt besked om variantens egenskaper och slå fast huruvida den ger mildare sjukdom.

– Under januari räknar jag med att vi blir mycket klokare på om omikron är mildare, säger han.