Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Iran placerar gripna skolbarn i psykvården

Uppdaterad 2022-10-14 | Publicerad 2022-10-13

Skolbarn som protesterar i Iran grips och förs till omskolningscenter.

Det bekräftar landets utbildningsminister Yousef Nouri.

– Det är möjligt att de har blivit ”samhällsfientliga” och då vill vi omskola dem.

Följ ämnen
Iran

Unga människor driver den proteströrelse som just nu kokar i Iran.

Protesterna har spridit sig från universiteten till grundskolorna – något som inte tas emot väl av regimen.

Den senaste veckan har rapporter kommit om poliser och civilklädda säkerhetsstyrkor som slår till mot skolor och griper elever som deltagit i protester.

Brotten kan vara att de tagit av sig sina sjalar, rivit sönder bilder på landets ledare och skanderat ”död åt diktatorn”.

Ministern: Kan gå tillbaka när de omskolats

 Yousef Nouri.

Och det tar inte slut där.

Nu bekräftar Irans utbildningsminister att flera elever som gripits vid protesterna har förts till ”omskolningscenter” för att ändra på sitt ”samhällsfientliga” beteende.

– Vi har inga elever i fängelse, och om de grips förs de till psykologcenter där experter gör sitt jobb så att studenterna kan återvända till skolmiljön efter att de omskolats, säger Yousef Nouri enligt Radio Free Europe, som anger den iranska reformistiska tidningen Shargh som källa.

Exakt vad som sker i regimens omskolningscenter är svårt att veta. Men Mahmood Amiry-Moghaddam, grundare av Oslo-baserade organisationen Iran Human Rights (IHR), säger att det hela är mycket oroande.

Enligt honom grips barn så unga som 11–12 år.

– Det här är skandalöst. Vi pratar om skolflickor och skolpojkar som grips för att de skanderat slagord och tagit av sig sina sjalar. Bara där kränker man barns rättigheter, säger han till Aftonbladet.

Mahmood Amiry-Moghaddam, Iran Human Rights.

Särskilt oroande är det i och med vad man vet om hur regimkritiker utsätts för våld, tortyr och sexuella övergrepp, säger han. Inom psykvården förekommer behandling med elchocker.

– Nu tar de unga pojkar och flickor till dessa ställen.

”Regimen ska omvändas – inte barnen”

Han hoppas på starka reaktioner från omvärlden, inte minst från europeiska länder.

– Det är regimen som ska omskolas – inte skolbarn som kräver sina internationella rättigheter.

Samtidigt visar regimens agerande på protesternas kraft.

– Det visar hur livrädd den iranska regimen är, att de inte kan tolerera att skolbarn uttrycker sin åsikt. Den islamska republiken upplever just nu sin största kris sedan de tog makten 1979.

Flicka berättar: Polisen kom till skolan

Trots regimens hot fortsätter de unga att protestera.

Tonåringar på en skola utanför Teheran säger till ABC News säger att de inte är rädda för att visa sitt missnöje i skolan.

– Vi kan inte bara gå till skolan och låtsas som att allt är normalt. Vi känner till andra, tonåringar som oss, som dödats av regimen, säger en flicka.

Hon och skolkamraterna ville visa solidaritet genom att skandera slagord på skolgården. Hon säger att hon trodde att skolan skulle vara en trygg plats jämfört med protesterna på gatorna.

Men bara fem minuter efter att ungdomarna började skandera kom polis och säkerhetsvakter.

– I det ögonblicket var vi rädda. När vi såg polisen i skolan och förstod att vår rektor hade rapporterat om oss, säger flickan.

Några av deras kamrater greps. När flickan och några till gick till lärarrummet för att fråga vad som hänt deras skolkamrater blev de tillsagda att omedelbart lämna skolan.

– Vi gjorde motstånd, då kom en poliskvinna och sa att om vi inte lämnade skulle de gripa oss också.