Därför tappar SD i väljarstöd
Publicerad 2022-12-07
SD har tappat 2,9 procentenheter sedan valet, framför allt till M, visar Aftonbladets senaste Demoskopundersökning.
Samtidigt ökar S till en nivå som partiet inte varit på sedan 2014.
– SD:s uppgång har varit exceptionell, vi får se hur de klarar sig när de är en del av regeringsunderlaget, säger Karin Nelson, vd på Demoskop.
Snart har tre månader gått sedan valet och redan har väljarnas förtroende för partierna skiftat rejält, visar Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer.
Sverigedemokraterna som gjorde ett mycket bra val och blev näst största part har nu tappat mest.
I dag återfinns de nere på tredje plats, med 17,6 procent. Den senaste månaden har de tappat två procentenheter, och mest av allt till Moderaterna, som tagit sig upp på andra plats.
Det här tycker Karin Nelson, vd på Demoskop, är intressant.
Klimat och drivmedel
Hon förklarar att SD:s tapp beror på flera saker.
Dels är SD-väljarna besvikna på att priset på drivmedel inte blev lägre.
– De är en del av regeringsunderlaget i och med Tidöavtalet och det finns väljare som röstade på SD som är besvikna och tycker att vallöften inte infriats.
Så här skriver en person:
”SD leverar inte på att sänka soppapriserna. De hänger löst i nästa val kan jag säga. Elpriserna ska vi inte tala om.”
Dels ger vissa SD-väljare uttryck för att de är besvikna på partiets klimatpolitik.
– Det har varit mycket fokus på klimatet nu i och med COP-mötet. Vissa som röstade på SD upplever dem som klimatförnekare och då tycker de att M har en rimligare klimatpolitik.
Dessutom har SD inte längre monopol på vissa frågor. I Tidöavtalet fick de igenom stora delar av sin migrationspolitik, och därför kan M ses som lika bra i den och andra frågor.
”Samma skrot och korn”
Och en del av de som röstat SD är missnöjda med att partiet nu är en del av ”etablissemanget”. En person skriver:
”Det enda parti som har lite nytänkande. Så tyckte jag i alla fall förr, men nu verkar de vara samma skrot och korn som de övriga. Men eftersom en blank röst känns lite bortkastad så skulle de få en chans till ändå.”
Men trots att SD tappar mest till Moderaterna så tappar även de den här månaden.
– Det hänger samman med Socialdemokraternas uppgång. S ökar och tar väljare från alla partier.
S har fördel i opposition
Socialdemokraterna får 33,3 procent. Det är det högsta förtroendet partiet har haft sedan februari 2014 – då de också var i opposition.
Som helhet går oppositionen framåt med 2,6 procentenheter, medan regeringen plus SD backar med 2,4 procentenheter.
Detta är mer väntat, menar Karin Nelson. Med både regering och budget på plats finns redan nu, tre månader efter valet, utrymme för en svekdebatt. Besvikelsen över icke infriade löften får väljare att samlas kring det ledande oppositionspartiet.
I Demoskops väljarbarometer hamnar Liberalerna näst lägst, med 4,2 procent. Det beror enligt Karin Nelson på att väljarna fortfarande inte vet riktigt vad partiet vill.
Lägst ligger dock MP, som trots en liten ökning sedan förra månaden ligger under riksdagsspärren, på 3,5 procent.
Så gjordes undersökningen
Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 176 intervjuer under perioden 28 november – 6 december 2022 och är genomförd som en webbundersökning. Frågan som ställdes var:
“Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Frågan om partisympati kompletteras med en öppen fråga där respondenten med egna ord för beskriva hur de resonerar kring partivalet.
Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.
För att ett parti ska redovisas under eget namn ska partiet få minst 1,5 procent i tre på varandra följande mätningar eller att partiet får minst 3,5 procent i en enskild mätning. För partier som finns representerade i riksdagen sker redovisning av partiets stöd oavsett storlek i mätningen.
Demoskop redovisar inte felmarginaler eftersom kvoturval används. För att kunna förstå förändringar i opinionen jämförs resultatet med föregående mätningar över tid. Tänk på att stickprovsundersökningar är alltid förknippade med osäkerhet. Läs mer om hur vi tänker här.
Väljarbarometern publiceras i Aftonbladet. Frågor om undersökningen besvaras av Karin Nelsson, karin.nelsson@demoskop.se
Gå med i vår opinionspanel
Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.