Eldklot träffade jorden – kraftfull som en atombomb

Publicerad 2016-02-25

Eldklotet exploderade strax ovanför jordens yta med samma styrka som en atombomb.

Men trots det var den nästan helt oupptäckt.

– Den hade förmodligen skrämt en massa människor, säger forskaren Plait till The Independent.

I 19 kilometer per sekund föll meteoren rakt genom atmosfären ner mot jorden innan den exploderade. Explosionen var lika stark som den allra första atombomben – Hiroshima som sprängdes 1945.

Explosionen var den allra starkaste sedan ett meteoritnedslag i Ryssland 2013, då 1 600 människor skadades.

Trots det gick det här eldklotet och dess enorma sken den stora massan helt förbi. Detta då det inträffade 965 kilometer från Brasiliens kust, ungefär 30 kilometer över Atlanten och ingen fanns i närheten för att se det.

Mätte explosionen

Men helt obemärkt var förstås inte den enorma explosionen. Forskaren Phil Plait och hans utrustning mätte rymdobjektets kraft.

– Hade den inträffat över ett befolkat område, skulle den ha fått fönster att skramla och förmodligen skrämt en massa människor. Men jag tror inte att den skulle ha gjort någon verklig skada, säger han till The Independent.

Eldklotet, som exploderade den 6 februari, uppskattas ha varit mellan fem och sju meter bred. Det var inte förrän Nasa upptäckte explosionen någon visste att den hade ägt rum.

Enligt Nasa händer liknande nedslag hela tiden under året, men de allra flesta upptäcks bara av vetenskapsmän och militära sensorer. Många objekt flyger in i jordens atmosfär, men de flesta brinner upp utan att orsaka några problem – dessutom långt innan de ens är i närheten av jorden.

Var otäckt nära

Man håller ständigt koll på objekt som svävar i närheten och spårar dess rörelse kring jorden. Ibland kan man missa dem, som exempelvis en asteroid som inte upptäcktes förrän den var otäckt nära förra året.

Däremot ska det inte finnas några hot mot jorden under det här århundradet, enligt Nasa.

Följ ämnen i artikeln