Den gravida kvinnan har hittat sin räddare

Publicerad 2015-11-16

PARIS. Den gravida kvinnan som hängde ut från ett fönster för att undkomma terroristerna på Bataclan mår efter omständigheterna bra.

Nu har hon hittat mannen som hjälpte henne att överleva.

– Hon bad mig att hjälpa henne in, det var det jag gjorde, säger Sebastien till La Provence.

Det är en ögonvittnesskildring som kommer att ringa i fransmännens öron i många år framöver. I tumultet kring attentatet på rockklubben Le Bataclan filmade en fransk journalist från andra sidan vägen hur människor flydde ut genom fönster på baksidan av konsertbyggnaden. Av de två personer som hänger ut från var sitt fönster hörs kvinnan skrika: ”Snälla hjälp mig, jag är gravid”. I slutet av videoklippet får hon också hjälp av en person och enligt franska medier mår hon efter omständigheterna bra.

Hölls som gisslan

Kvinnan, som vill vara anonym, ville däremot komma i kontakt med livräddare, och hennes vänner lanserade en uppmaning som spreds på Twitter för att hitta honom. På måndagen meddelade samma Twitter-konto att mannen var lokaliserad.

Tidningen La Provence har pratat med Sebastien.

– Det fanns två fönster och från det ena hängde en gravid kvinna ut, hon bad folk under henne att ta emot henne om hon skulle hoppa. Nedanför var det totalt kaos. Jag tog mig ut genom det andra fönstret och höll fast i en ventilationslucka, 15 meter ovanför marken. I fem minuter hängde jag där sen bad mig den gravida kvinnan att hjälpa henne att ta sig in, hon orkade inte hålla sig kvar längre. Det var det jag gjorde. Jag vet inte vart hon blev av sedan.

Sebastiens mardröm är långt ifrån över där. När han tar sig tillbaka in i byggnaden får han en kula i benet.

– En av terroristerna sa till mig att lägga mig ner på marken. Sedan höll de ett femtontal av oss som gisslan, berättar Sebastien.

Fick kontakt genom Facebook

Han säger att terroristerna pratat om kriget i Syrien och om hämndaktioner, samt att de ville att de kidnappade skulle kontakta franska journalister för att berätta om deras motiv, något som ingen tycks ha gjort.

Tre dagar efter attentaten har Sebastien och den gravida kvinnan kommit i kontakt tack vare sociala medier.

– Tack vare Twitter-posten blev vi kontaktade av hans (Sebastiens) bror via mejl och vi kunde verifiera att det var han som hjälpt henne, säger den gravida kvinnans vän till Huffington Post, och berättar också att hon pratat med och tackat sin räddare.

Berättelserna om överlevande från Bataclan som kommit i kontakt via sociala medier är flera. En man som kallar sig Picolo Clem på Facebook postade på lördagen ett meddelande som fick stor spridning i Frankrike:

”En man räddade livet på min fru i går på Bataclan, genom att gömma henne bakom en fåtölj och skydda hennes kropp. Han kände henne inte. Han heter Bruno och vi skulle vilja tacka honom”.

Statusuppdateringen har delats över tio tusen gånger och redan samma kväll uppdaterades den ytterligare:

”Vi har hittat honom, tack för all hjälp, det som återstår nu är att gå ut och ta ett glas tillsammans.”