Nasa vill ha hjälp - av oss
Uppdaterad 2015-06-26 | Publicerad 2015-05-27
Forskarna på Nasa är fortfarande fundersamma över de mystiska lysande fläckarna på dvärgplaneten Ceres.
Är det en kanske en gejser? Vulkaner? Eller någonting helt annat?
Nu behöver Nasa hjälp med att lösa gåtan.
Nasa ber nu allmänheten om hjälp med att lösa mysteriet med de lysande prickarna på dvärgplaneten Ceres som ligger i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter.
Inte en fläck utan flera
I mars berättade Nasa att man upptäckt två ljusfläckar på Ceres. I maj lade sig Nasas farkost Dawn i omloppsbana kring planeten och tog närgångna bilder av ljusfenomenet. Det visade sig bestå av en större ljuspunkt och en grupp av flera mindre.
– Dawn-forskare kan nu sluta sig till att intensiteten i de här lysande prickarna beror på att solljus studsar på ett mycket reflekterande material på ytan, möjligtvis is, sa Christopher Russell som tillhör Dawn-teamet, tidigare i maj.
Du kan hjälpa Nasa
Bilderna togs dock på på ett avstånd av 7 200 kilometer och det är för långt bort för att forskarna ska vara helt säkra. Nasa konstaterar nu på sin hemsida att innan farkosten Dawn kommer närmare Ceres, vilket tar några månader, så är det upp till vem som helst att gissa på vad fläckarna är.
Nasas radar sedan upp några alternativ som vanligt folk kan rösta på. Kanske är fläckarna vulkaner? Gejsrar? Stenar? Is? Eller saltavlagringar?
Det mest populära alternativet just nu bland de som röstat på Nasas sajt är det sista, och kanske mest mystiska - "Övrigt".
Ceres upptäcktes 1801 av italienaren Guiseppe Piazzi, och är den första dvärgplaneten som upptäckts.