Stort Ehec-utbrott på hundutställning

Publicerad 2011-06-15

Minst 50 personer kan ha drabbats

Smittande Ehec-bakterier drabbade hundutställare i Norrköping.

Minst 50 deltagare tros ha smittats av bakterien.

– Vi tror att det har kommit från maten men vi arbetar för fullt med att utreda källan, säger Britt Åkerlind vid Smittskyddsenheten i Östergötland.

Omkring 120 personer deltog i en hundutställning norr om Norrköping under Kristihimmelfärdshelgen. Men närmare hälften av dem fick med sig en obehaglig överraskning hem, de kan ha drabbats av Ehec.

Och de som fått symptom som illamående, feber och lättare magsjuka, uppmanas att gå in och testa sig på en lokal vårdcentral.

– Vi har ringt upp ungefär alla som har varit på den här utställningen, men de har börjat komma in först idag, säger Britt Åkerlind.

Hundar kan ha drabbats

Smittskyddsmyndigheter över hela landet arbetar nu med att hitta smittkällan.

Britt Åkerlind säger att det är för tidigt att utesluta något, och att man även utreder om hundar kan ha drabbats av bakterien. Men det troliga är att smittan spridits via maten.

– Det har gått så snabbt från det att man smittats till att det brutit ut i de här fallen och det tyder på att bakterien kommer från mat eller vatten, men i nuläget vet vi inte. Men man ska inte blanda ihop det här med den tyska typen av Ehec, det här är en mycket snällare variant, säger hon.

Ovanligt med stora utbrott

Smittan verkar inte heller ha spridits vidare från dem som var på utställningen. Inga andra fall har rapporterats in till någon av länens smittskyddsmyndigheter.

Varje år förekommer enstaka fall av Ehec-smitta i Sverige. Men enligt Britt Åkerlind är det mycket ovanligt med så stora utbrott som det som inträffat i Norrköping. Och det finns enkla sätt att minska risken att smittas.

– Handhygien, handhygien, handhygien. Och sen det här med grillning, lägg det grillade på ett rent fat och håll flugor borta, säger hon.