Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Tyras försvunna nalle blev en världsnyhet

Uppdaterad 2012-06-29 | Publicerad 2012-06-28

Kristina Blomqvist satte upp en lapp om dottern Tyras försvunna nalle - och fick stora medier i världen att gå igång på historien.

Tyra Blomqvists försvunna nalle har blivit en världsnyhet.

Efter att hennes mamma satte upp en lapp om den borttappade nallen engagerade sig polisen i Stockholm på Facebook.

Nu har nyheten spridit sig.

Tyra, 1 år, tultar omkring på gräsmattan på familjens sommarställe, omedveten om uppståndelsen hennes borttappade nalle gett upphov till. Hennes mamma Kristin Blomqvist skakar på huvudet åt det hela.

Dagen före midsommarafton tappade Tyra sin nalle på Kungsholmen i Stockholm. Dagen efter satte hennes mamma upp en efterlysning i hopp om att dottern ska få tillbaka nallen.

Det uppmärksammade polisen som la ut efterlysningen på Polisen Södermalms Facebook-sida, med en uppmaning till allmänheten att hålla ögonen öppna efter nallen.

Amerikanske media

Nu har nallen blivit en världsnyhet. Efter att Nyheter24 snappat upp efterlysningen har bland annat Daily News och Huffington Post skrivit om Tyras saknade nalle.

– Vi trodde ju aldrig att det skulle få sådan här stor uppmärksamhet. Jag satte ju bara upp en lapp för att Tyra skulle få tillbaka sin nalle, säger Kristin.

Nallen, som inte har något namn, brukade ligga bredvid Tyra när hon sover.

– Hon hade svårt att sova på natten när den hade försvunnit. Och när hon vaknade dagen efter lyfte hon på kuddar och täcket som om hon letade efter den, säger Kristin.

Engagerade polisen

Peter Magnusson, polisen som la ut efterlysningen på polisens Facebook-sida, säger att han ville ha en konstrast till all fylla och bråk som skett under midsommar.

– Det här är för vackert. En mamma som efterlyser sin dotters försvunna nalle, säger han.

Johan Ljunggren, ansvarig för sociala medier för polisen i Stockholm, säger att det är första gången som polisen efterlyser en nalle.

– Det här visar på en mänsklighet, om du så vill, hos polisen. Och det visar att vi arbetar med smått och stort.

Rösterna om att polisen engagerat sig i nallens försvinnande har varit skiftande. En del har kommenterat att de borde ägna sig åt något viktigare, medan de flesta tycker att det är beaktansvärt.

– Det har inte kostat en krona. Det har gjorts på ledig tid. Diskussionen har blivit snedvriden, säger Peter Magnusson.

Fick en polisnalle

Nallen har ännu inte kommit tillbaka, men det är många som vill ge Tyra en ny nalle. En kvinna ringde till Kristina och frågade om hon kunde köpa en ny nalle. 

Polisen har tagit tag i saken och åkte och lämnade en polisnalle till Tyra under dagen.

– Men jag hoppas verkligen att nallen dyker upp. Det vore pricken över i:et, säger Johan Ljunggren.