Det mystiska paketet öppnas - efter 100 år

Uppdaterad 2012-08-24 | Publicerad 2012-08-23

"Hoppas att det är oljeaktier"

För hundra år sedan gav ordföranden i norska Sel, Johan Nygaard, ett paket till kommunstyrelsen med texten ”får öppnas 2012”.

Nu håller hela Norge andan - i dag är det dags att avslöja hemligheten.

Kommunen i mellersta Norge har fullföljt Johan Nygaards önskan och förvarar nu paketet i en monter på ett museum i staden Otta. Men det har inte alltid suttit så säkert - både på 50- och 80-talen har det hamnat i sophögar i storstädningar. Båda gångerna har det dock upptäckts i tid och tagits om hand.

Vilket var tur. Det har blivit en stor turistattraktion och många har sett paketet som väger 3,1 kilo med måtten 40x29x9 centimeter – men ingen vet vad det innehåller.

Direktsänd paketöppning

Det har spekulerats friskt inför det stora öppnandet i dag, som kommer att direktsändas i norska medier.

– Det blir otroligt spännande. Vi har fantiserat en hel del om innehållet. Från kommunalt håll önskas det att det ska vara en bunt oljeaktier som kan hjälpa kommunen, säger det förvarande muséets registrator Kjell Voldheim till VG.

Paketets öppnande sammanfaller med bygdens 400 års-firande av slaget vid Kringen, då Danmark-Norge besegrade skotska legosoldater hyrda av Sverige.

Att Johan Nygaard, som var en framträdande lokalpolitisk figur, valde att överlämna sitt paket vid detta viktiga firande för hundra år sedan har bidragit till den stora spänningen.

– Jag är ganska säker på att innehållet kommer att vara spännande för oss, säger Dag-Erik Pryhn, dagens kommunordförande i Sel, till VG.

”Borde sälja det”

En något mer cynisk VG-läsare tycker i kommentarsfältet att kommunen borde sälja det oöppnade paketet.

"Det kommer att tappa i värde så fort det öppnats. Om kommunen säljer det kan man få in mycket mer pengar".

En annan läsare tror att Johan Nygaard har mer överraskningar på väg:

"Det kommer att innehålla ett mindre paket med texten 'får öppnas 2112".

I dag får vi svaret.

Fotnot: Aftonbladet direktsänder paketöppningen i dag kl 18.00.