Kungen: Ert stöd betyder mycket

Publicerad 2011-12-25

Kungen höll i dag årets jultal

Kungen nämnde ingenting om svallvågorna efter hans påstådda otrohetsaffärer och bilder på honom med lättklädda kvinnor i årets jultal.

Däremot tackade han för svenska folkets stöd:

– Allt det stöd vi har fått betyder mycket för oss.

I dag höll kungen sitt årliga jultal på juldagen i Sveriges Radio.

Kung Carl XVI Gustaf talade från Sibyllas våning på Stockholms slott till alla svenskar hemma och i utlandet via etern.

– Jag och min familj vill sända er alla en hälsning inför julen. Alla de som är ensamma ägnas en särskild varm omtanke, sa kungen.

Läste mellan raderna

I sitt jultal summerade kungen det gångna året och blickade framåt mot 2012: han uppskattade sitt besök i Afghanistan hos svenska ISAF-styrkan och han vill fortsättningsvis hålla slotten i Sverige öppna.

Han nämnde ingenting om spekulationerna som fortsatt efter den uppmärksammade boken - Den motvillige monarken - med bilder på honom med lättklädda kvinnor.

– Han tog inte upp det direkt men jag antar att det var det som han tänkte på när han tackade för allt stödet, säger Lena Mellin, politisk kommentator på Aftonbladet.

Väntar på barnbarnet

Kungen avslutade sitt jultal med att tacka alla "som visat mig och min familj uppskattning under det gångna året."

– Allt det stöd vi har fått betyder mycket för oss. Vi ser fram emot ett nytt år och gläder oss särskilt med Kronprinsessparet som väntar sitt första barn.

Lena Mellin tycker att kungens tal var ganska opersonligt förutom slutklämmen.

– Man ska naturligtvis inte förvänta sig särskilt mycket. Det är mening att det ska vara ett formellt tal och en julhälsning till svenskar i landet och, som han poängterar flera gånger, som befinner sig utomlands, säger Lena Mellin.

Det sedan tidigare inspelade jultalet sänds även i kväll i SVT 1 klockan 19.45.