S-väljarna: Vi vill ha med Schyman

Publicerad 2014-06-29

Ny undersökning: 1 av 4 Löfvensympatisörer kan tänka sig FI i regeringen

Se hit, Stefan Löfven. ­Dina sympatisörer vill ha Gudrun Schyman i en S-ledd regering.

23 procent av de tillfrågade i ”Aftonbladet/Sverige Tycker” tycker att Socialdemokraterna ska samarbeta med Feministiskt initiativ vid en valseger.

– Många inom S, särskilt kvinnor, vill se jämställdheten förverkligad, säger Schyman.

Stefan Löfven har som mål att kunna bilda en S-ledd ­regering efter valet i höst. Som den mest naturliga partnern har han pekat ut Miljöpartiet.

Men han har också öppnat för samarbete till vänster och höger.

Vi går till val på ett eget ­valmanifest, men vi är beredda att samarbeta brett. Medan Moderaterna vill bevara blockpolitiken är vi redo att styra Sverige tillsammans med alla partier utom Sverigedemo­kraterna, slog Löfven fast i november förra året.

Flest vill ha MP

I en undersökning från ”­Aftonbladet/Sverige Tycker” har de som ser sig själva som socialdemokrater, 492 personer, fått svara på hur de vill att en S-ledd regering ska se ut, om partiet inte får egen majoritet.

70 procent ser helst ett samarbete med MP.

Men eftersom man fått välja fler partier än ett står det klart att Löfven kan komma att utsättas för hård intern press för att även V ska få ingå i regeringen. 58 procent av de tillfrågade tycker det.

”Regeringsskifte”

Det tredje mest populära partiet bland socialdemokrater är Feministiskt initiativ med förra V-ledaren Gudrun Schyman i spetsen. FI får stöd av 23 procent i undersökningen.

Gudrun Schyman, en av FI:s talespersoner, ser S-sympatisörernas gillande som ett bevis på att många vill att jämställdhetsfrågorna ska komma betydligt högre upp på den politiska agendan. Hon säger dock att man ännu inte har diskuterat regeringsmedverkan i någon form.

– Men vi är väldigt tydliga med att vi vill ha ett regeringsskifte, säger Schyman.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin framhåller att partiet går till val på ett eget valmanifest. Och att resten avgörs efter valet.

– När väljarna har sagt sitt får vi bedöma om det finns förutsättningar att bilda en S-ledd regering som prioriterar fler jobb, en skolpolitik som leder till att alla skolor är bra skolor och en välfärd av hög kvalitet för alla. Vi är ett samarbetsparti som är vana att lösa Sveriges utmaningar tillsammans med andra.

Här är den typiske socialdemokraten

35,3 procent uppger Socialdemokraterna i SCBs Partisympatiundersökning för maj månad.

Det är ingen skillnad i stöd för Socialdemokraterna vad gäller kön. Däremot kan man se vissa skillnader mellan olika åldersgrupper, där det är fler som sympatiserar med Socialdemokraterna bland de som är 50 år och äldre jämfört med åldersgrupperna 18-49 år. När det gäller utbildning finns det ett större stöd bland dem med en lägre utbildning än bland de med en högre utbildning.

Direkt efter valet 2010, hade Socialdemokraterna ett stöd av 31,3 procent av de röstberättigade. Därefter har andelen sympatisörer pendlat, där den största förändringen skedde mellan november 2011 och maj 2012, då andelen sympatisörer ökade från 29,8 procent till 38,5 procent. Efter det har sympatierna för Socialdemokraterna stabiliserat sig kring 37 procent.

Demografi

Man/Kvinna

50 år och äldre, lägre utbildning (förgymnasial utbildning), Medelinkomsttagare

Starkast stöd i Norrbottens län, LO-ansluten

Boende i hyresrätt

Inga hemmavarande barn.

Så tycker Sossarna

”Sverige Tycker” har genomfört en undersökning om svenska folkets politiska åsikter och förväntningar. Undersökningen är gjord under perioden 13-25 juni inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel. 2 279 personer, 18-80 år gamla, som speglar svenska folket har svarat på en webbenkät.

Parti Alla i procent Män i procent Kvinnor i procent

M 4 6 1

FP 10 12 7

KD 2 2 1

C 6 7 4

V 58 57 61

MP 70 66 76

SD 4 4 5

FI 23 18 30

■ Aftonbladet/ Sverige Tycker

De tillfrågade som betecknar sig som S-­sympatisörer har fått svara på frågan: ”Om S vinner valet i höstens val och inte kan bilda regering på egen hand. Vilket eller vilka partier tycker du i så fall att de ska samarbeta med?”

Fotnot: Totalsumman överstiger 100 eftersom de tillfrågade har fått ange fler än ett ­alternativ.