Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

S: Fast läkare ska samordna all vård

TT

Publicerad 2018-05-02

Annika Strandhäll, socialminister. Arkivbild.

Det ska bli lättare att få en fast läkare vid vårdcentralen – en doktor som har helhetsansvar för patienten även när andra läkare och kanske sjukhus dras in i vården.

Vallöftet kommer från Socialdemokraterna.

– Tanken är att alla som vill ska erbjudas en fast läkarkontakt i primärvården, en läkare som samordnar all vård som rör den enskilde och som har ett helikopterperspektiv, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

Redan i dag kan man som patient kräva att få en fast läkare vid sin vårdcentral, men hon eller han har då bara ansvar för det som sker inom primärvården. I första hand ska äldre patienter få tillgång till det nya systemet.

– I grunden gäller det för alla, men i praktiken kommer det att ta tid att genomföra för alla. Därför vill vi att grupperna som har de största behoven – äldre, multisjuka och kroniker – ska stå först i kön, säger Strandhäll.

En lagförändring krävs för att det nya fastläkarlöftet ska kunna uppfyllas, en ändring som Socialdemokraterna ska arbeta för under kommande mandatperiod. Enligt Strandhäll blir kostnaderna inte så stora.

– Det bör inte bli några automatiska, märkbara budgetära konsekvenser för staten, säger hon.

Socialdemokraterna vill också "ta krafttag mot beroendet av hyrläkare" som ett led i att säkra rätten till fastläkare. "Den med många vårdkontakter ska inte behöva träffa nya läkare varje gång", skriver partiet i ett pressmeddelande.

Följ ämnen i artikeln