Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Så fångar de känslan av påsk på Esplunda gård

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-27

"Det räcker med en touche av gult"

Några knotiga äppelkvistar, ett par hönsfjädrar och de allra skiraste pärlhyacinter. Det är allt som krävs för att fånga känslan av påsk.

– Nu är en underbar tid när allt kommer tillbaka: ljuset, fåglarna, blommorna, säger Alexandra Mörner Eriksson, 44.

Vårvinterljuset flödar in genom de handblåsta fönstren, och avslöjar varje liten darrning hos de knoppande pärlhyacinterna. De gängliga påskliljorna vänder sig skyggt mot solen. Vinterns kyla dröjer sig fortfarande kvar i Alexandras kök, golvet är lite kallt under fötterna, men utanför har solen börjat värma.

– Påsken är pånyttfödelse för mig och en föraning om våren, säger Alexandra.

Tionde generationen

Tillsammans med sin man Tommy, 44, och deras gemensamma dotter Lovisa, 5, och Alexandras barn Josephine, 16, och Nils, 17, bor hon i en av flygelbyggnaderna på Esplunda gård utanför Örebro. I huvudbyggnaden bor Alexandras bror. De är den tionde generationen på gården.

– Jag är verkligen en lantmänniska. Det här är ju mitt barndomshem och att jag bestämde mig för att flytta tillbaka för tretton år sedan har jag aldrig ångrat.

Själva gården är från 1616 medan flygeln, som Alexandras familj bor i, är från 1763. Det betyder djupa fönsternischer och ett stort antal prång och skrymslen. Ett perfekt utgångsläge för den som gillar vackra inredningsdetaljer.

– Jag har varit inredningsintresserad sedan barnsben. Jag möblerade om mitt rum i tid och otid. Min pappa var väldigt estetiskt lagd, och höll på med antikviteter och konst. Han jobbade bland annat som värderingsman på Bukowskis.

Gör eget pynt till påsk

Alexandra tycker om när det är ”lite slitet, lite romantiskt, lite industri och lite allmoge”.

– Ja, du vet, när man blandar och vågar. När man sätter ihop saker som man inte tänker sig passar ihop från början, säger hon och tillägger:

– Vågar man sväva ut lite så hittar man till slut fram.

Inför påsken har Alexandra gjort eget påskpynt av relativt enkla saker. Hon har samlat knotiga kvistar i trädgården och köpt några pärlhönsfjädrar och ägg i en hobbybutik. Sedan har hon satt ihop föremålen till vackra stilleben.

– Jag gillar att hitta på lite själv. För varje år pyntar jag lite olika. I år hoppar jag till exempel över riset och kycklingarna. Det får inte bli för mycket och för grällt pynt. Det räcker fint med att ta in lite vårblommor och hålla färgskalan mild med pasteller och en touche av gult.

Familjen går på äggjakt

Under själva påskhelgen samlar Alexandra familjen i köket för att måla ägg. De brukar också koka äggen tillsammans med lökskal och te för att få fram vackra färger. Sedan blir det stor lunch med sill och lax, de målade äggen, prinskorv och köttbullar.

– Men före lunch gömmer jag ägg i trädgården. Det har varit en tradition på gården länge, säger Alexandra.

Och på eftermiddagen blir det äggjakt inomhus. Då turas familjen om att hitta på de mest finurliga gömställena bland husets alla skrymslen för de små chokladäggen.

Viktoria Hans

Följ ämnen i artikeln