Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

7 viktiga frågor som blocken tvistar om

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-19

Så enade är partierna inför höstens riksdagsval

de rödgröna är ledande … S, V och MP leder i opinionsmätningarna, men partierna är oense inom flera viktiga områden – inte minst skolan. Alliansen är inte heller helt överens om vilken politik man ska driva, men har snart fyra års regerande i ryggen och vinner enighetskampen med god marginal.

De rödgröna leder i opinionen.

Men i matchen om enighet ligger de långt efter alliansen.

Aftonbladet har granskat Sahlins och Reinfeldts svåraste nötter att knäcka inför valet.

En nöjd Mona Sahlin presenterade i går en rödgrön överenskommelse om försvarspolitiken.

Men frågan är hur enig oppositionen faktiskt är: Afghanistan fanns inte ens med och värnpliktens framtid begravs i en utredning vid en rödgrön valseger.

Stora skillnader

Men det är inte det enda område där S, V och MP har lång väg kvar. Aftonbladets genomgång av förhandlingarna visar att det fortfarande finns stora skillnader på viktiga områden som skatter, a-kassenivåer och bensinpriset.

Och på skolområdet är det inte ens säkert att det blir någon heltäckande överenskommelse. Tre frågor är helt olösta: styrningen av skolan, betygssystemet och synen på friskolor.

– Det är inte alls säkert att vi kan säga: ”Så här kommer det att bli”. Det kan hända att vi går fram med vår egen politik, säger Rosanna Dinamarca (V).

”Svårt få in alla önskningar”

Inte heller allianspartierna är överens i alla frågor inför höstens riksdagsval. Kristdemokraterna sätter till exempel de äldres ekonomi före Moderaternas favoritreform: sänkt skatt för alla som jobbar.

– Det svåra är alltid att få in alla önskningar i det ekonomiska utrymmet. Vi ­sticker inte under stol med att vi gärna vill ta rejäla steg framåt när det gäller sänkt skatt för pensionärerna, säger Stefan Attefall (KD).

”Det är jättekul”

Med snart fyra års regerande bakom sig leder alliansen enighetskampen. Men humöret på den rödgröna sidan är trots allt gott.

– Jag hade inte särskilt höga förväntningar när jag gick in i det här. Jag trodde att det mest skulle handla om att stå upp för sin egen politik. I stället försöker vi hitta det som är gemensamt. Det är jättekul att få vara med om den här resan, säger Lena Hjelm-Wallén (S), före detta utrikesminister, som sitter med i en av oppositionens samarbetsgrupper.

7 viktiga frågor – så tvistar partierna inför höstens riksdagsval

■ SKATTERNA

Alliansen

Läge: Överens om inriktning men oense om prioriteringarna. M vill fortsätta sänka skatten för de som jobbar och FP vill nå målet om hälften kvar vid en löneökning. KD sätter pensionärerna först medan C vill sänka skatten för företagen.

Prognos: När finansminister Anders Borg bestämmer ligger sänkt inkomstskatt bättre till än sänkt pensionärsskatt. Å andra ­sidan har pensionärerna vuxit till en allt större och ilsknare väljargrupp. Ett alternativ är ytterligare sänkt ­bolagsskatt.

Rödgröna

Läge: Oeniga om det mesta. S och MP säger ja till tre av fyra jobb­skatteavdrag men vill trappa ner det vid höga inkomster. V säger nej till allt och vill i stället höja grundavdraget, vilket ger sänkt skatt för de fattigaste. S och V vill ha förmögenhetsskatt medan MP säger blankt nej. MP vill sänka arbetsgivaravgiften för småföretagen. V och S vill slopa avdrag för hushållsnära tjänster.

Prognos: Knutarna ska lösas till den gemensamma budgetmotionen i vår. Om två är starkare än en, lär V få ge sig i inkomstskattefrågan och MP när det kommer till förmögenhetsskatten.

Resultat: 2–0 till alliansen

■JOBBEN

Alliansen

Läge: FP och C vill lätta på turordningsreglerna i Las. Bland annat vill C att företag med max nio anställda helt ska slippa reglerna. M och KD stretar emot. De vill göra det enklare att anställa, inte att avskeda.

Prognos: De nya Moderaterna har satt ner foten i frågan och med stöd av KD talar lite för att någon revolution är på gång.

Rödgröna

Läge: Här gäller tvisten nivåerna i a-kassan. S och V vill höja max­ersättningen till drygt 950 kronor per dag, medan MP bara vill höja den till 780 – och inte förrän 2012. MP har en flexiblare syn på arbetsrätten än S och V.

Prognos: Mona Sahlin har sedan hon tillträdde lovat 80 procent i a-kassa till 80 procent av löntagarna. Det löftet kommer hon att slåss för.

Resultat: 0–1 till de rödgröna

■SKOLAN

Alliansen

Läge: FP kräver att skolan blir statlig medan övriga allianspartier vill be­vara en kommunal skola.

Prognos: Viktig principfråga för FP, men svagt stöd bland allianskollegorna. Däremot håller många väljare med och skolfrågor brukar rankas högt inför val. M har dessutom tidigare varit inne på FP-linjen.

Rödgröna

Läge: Strid om betygen där S och V är varandras motpoler. S vill ha betyg från 6:an, V vill helt avskaffa betyg i grundskolan medan MP vill ha slutbetyg i 9:an. När det gäller friskolor vill V helt förbjuda vinst medan S och MP är mer liberala.

Prognos: Viktig ideologisk fråga med starka viljor inblandade. Osäkert om man hinner bli överens på ­alla punkter fram till valet.

Resultat: 1–0 till alliansen

■FÖRSVARET

Alliansen

Läge: FP vill att Sverige går med i Nato medan övriga allianspartier säger nej. FP, som är regeringens främsta försvarskramare, föreslog nyligen mer pengar till försvaret under kommande mandatperiod.

Prognos: Finansminister Anders Borg har tidigare satt skattesänkningar före vapenskrammel. Med ett begränsat ekonomiskt utrymme kan det bli svårt för FP att få gehör.

Rödgröna

Läge: Alla vill spara på försvaret men frågan är på vad. S vill öka kostnaderna för materielprojekt medan MP vill minska dem. V kräver svenska trupper ut ur Afghanistan medan S och MP vill utvärdera frågan.

Prognos: Ett gemensamt utspel kom i samband med Folk och försvars konferens i Sälen. Har de mer på gång eller var det allt?

Resultat: 0–0

■MILJÖN

Alliansen

Läge: De värsta knäckfrågorna är avklarade. KD fick ge sig om sänkt bensinpris och C gick förra året med på att ersätta uttjänta kärnkraftverk med nya. Alliansen har även enats om motorvägsleden Förbifart Stockholm som C tidigare sagt nej till.

Prognos: Inga stora strider att ­vänta.

Rödgröna

Läge: MP vill höja bensinpriset med 1,80 kronor/liter på tre år, V med 44 öre medan S nöjer sig med 19 öre ­litern. Oenighet råder också om var trafiken ska gå. S säger precis som regeringen ja till Förbifart Stockholm medan V och S säger nej.

Prognos: Räkna med dyrare bensin med en rödgrön regering. Förbifart Stockholm är knepigare. Kan en rödgrön regering riva upp en redan planerad byggstart?

Resultat: 2–0 till alliansen

■FAMILJEN

Alliansen

Läge: KD drev igenom vårdnads­bidraget och vill nu göra det ännu lönsammare att vara hemma med barnen. Övriga allianspartier stretar emot. Visst missnöje finns med att främst kvinnor i invandrartäta förorter har utnyttjat bidraget.

Prognos: Tre mot en brukar betyda att majoritetens vilja gäller.

Rödgröna

Läge: V vill individualisera föräldraförsäkringen medan både S och MP är för en tredelning: En del till mamman, en del till pappan och en frivillig del. MP och S vill att föräldrar med delad vårdnad ska få halva barnbidraget var. V säger nej.

Prognos: S sa ja till en tredelad föräldraförsäkring så sent som i höstas. De kommer knappast gå längre än så.

Resultat: 0–0

■EU

Alliansen

Läge: FP vill folkomrösta om euron under nästa mandatperiod, KD är inne på samma linje. C och M vill utreda frågan.

Prognos: Så länge Socialdemokraterna säger nej till folkomröstning säger också Moderaterna nej.

Rödgröna

Läge: Vänsterpartiet vill fortfarande lämna EU och både V och MP säger nej till euron.

Prognos: Utträdeskravet är i dag mer en formsak och någon euro­omröstning lär inte bli aktuell de kommande fyra åren.

Resultat: 1–0 till alliansen