Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Första kolerafallen i Port-au-Prince

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-24

Minst 208 människor har hittills dött i Haitis koleraepidemi.

Nu har sjukdomen nått Haitis huvudstad.

– Vi har fem bekräftade fall i Port-au-Prince, säger en talesperson för FN.

1,3 miljoner människor lever fortfarande i tältläger i Port-au-Prince efter jordbävningskatastrofen. Om sjukdomen börjar sprida sig där kan det få enorma konsekvenser.

– Om epidemin når Port-au-Prince, där barn och familjer fortfarande lever i orena och överbefolkade läger kan resultatet blir katastrofalt, säger läkaren Estrella Serrano till AFP.

Över 200 döda

Enligt de officiella siffrorna har 208 människor dött och 2 674 smittats hittills av kolera. De fem nya fallen som har upptäckts i Haitis huvudstad misstänker man har blivit smittade utanför huvudstaden.

Nu försöker FN och de lokala myndigheterna göra allt man kan för att stoppa att smittan ska nå Port-au-Prince mest utsatta delar.

Experter har bland annat börjat leta efter fall i förorten Croix-des-Bouquet, som har en av de största busstationerna och fungerar som ett nav mellan olika platser och städer. Man är rädd att Croix-des-Bouquet därmed kan vara en plats där sjukdomen lätt förs vidare.

– Det här är ett väldigt mobilt land. Sjukdomen kan sprida sig som en löpeld, säger Paul Namphy vid Haitis nationella myndighet för rent vatten.

Mer klorin

Även norr om Port-au-Prince, i Mirebalais, finns uppgifter om smittade. På ett fängelse i staden misstänker man att 50 fångar har fått kolera.

Då kolera även en vattenburen sjukdom har hälsomyndigheten i landen nästan fördubblat mängen klorin i dricksvattnet. Hjälporganisationer delar ut vattenreningstabletter och tvål och försöker lära människor i området vikten av att hålla händerna rena.

Kolera har inte funnits i Haiti på många årtionden och många är omedvetna om sjukdomen som orsakar diarré och kräkningar i sådan mängd att en människa kan torka ut och dö på bara några timmar.

– Vi tar detta väldigt allvarligt, säger Röda korsets medarbetare Julie Sell.