Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Smugglarnas hemliga knep

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-09

”Metoden är helt säker”

Den amerikanska kustbevakningen trappar upp kriget mot den colombianska knarkmaffian.

Men droghandlarna svarar.

Det senaste knepet: smuggling med hjälp av ubåtar och torpeder.

När Álvaro Uribe valeds till president i Colombia 2002 trappades kriget mot landets ökända knarkkarteller upp. Tusentals soldater sattes in i kampen mot droghandeln och amerikanska myndigheter bistod med både pengar och material för att stoppa exporten.

Och satsningen gav resultat. Under några år i mitten av 2000-talet märktes en minskning av knarkexporten från Colombia, som står för cirka 80 procent av världens kokainmarknad och en tredjedel av heroinmarknaden.

Smugglingsmetoderna ändras

Men de senaste åren har handeln ökat igen. Och mycket beror på knarkkartellernas smugglingsmetoder.

I VBS hyllade dokumentär Colombian Narcosubs beskriver den tidigare knarkhandlaren Miguel Angel Montoya hur smugglarna de senaste åren använt sig av så kallade semi-ubåtar. Båtarna är byggda för att ta så mycket last som möjligt och går nästan helt under vattnet.

De byggs i den colombianska djungeln och åker i skytteltrafik med droger mellan Colombia och Mexiko och USA.

Lastas med droger för 1,2 miljarder

Båtarna kostar cirka 7 miljoner kronor att bygga, och kan lastas med kokain värt drygt 1,2 miljarder kronor på den amerikanska marknaden.

För den colombianska kustbevakningen är båtarna dock ingen nyhet.

– Första gången vi upptäckte de här båtarna var 1993. Sedan dess har de utvecklats, men vi har beslagtagit 36 stycken fram till i dag, säger Mario Rodriguez, på den colombianska kustbevakningen.

Men knarkhandlarna ligger hela tiden steget före. I takt med att semi-ubåtarna i allt större grad upptäcks utvecklar man nya metoder att smuggla över sina droger.

Det senaste är att använda ombyggda torpeder.

”Helt säker”

I stället för explosivt material fylls torpederna med droger. De spänns fast i vanliga fiskebåtar.

När båtarna ökar farten sjunker torpeden till 30 meters djup.

– Metoden är helt säker. Enda gången man ser dem är när båtarna stannar och torpederna går upp till ytan. Kustbevakningen tror att det är vanliga fiskare som är ute och jobbar, säger Miguel Angel Montoya.

Den colombianska kustbevakningen har lyckats hitta och beslagta en torped. Men förmodligen är det långt många fler som levererar droger från Sydamerika till USA och Europa.

– Nästa steg är att göra dem fjärrstyrda med hjälp av satelliter, då blir det omöjligt att stoppa drogerna, säger Miguel Angel Montoya.

Enligt den colombianska polisen är cirka 28 procent av den colombianska narkotikaexporten riktad mot den amerikanska marknaden, 26 procent mot den mexikanska, 23 procent mot Europa, 12 procent mot grannländer och 11 procent mot andra okända mål.