Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Kompromissförslag kan lösa bråken i S-Stockholm

Publicerad 2013-04-25

Konflikterna rasar i Socialdemokraternas distrikt i Stockholms stad.

Just nu för man en kamp mot klockan för att lösa de interna stridigheterna.

Aftonbladet kan nu avslöja att en lösning kan bli att den kritiserade ordföranden Veronica Palm sitter kvar - med Ylva Johansson som ny parhäst i toppen.

I efterdyningarna av Omar Mustafa-affären har interna stridigheter återigen blossat upp i Socialdemokraternas distrikt i huvudstaden - Stockholms arbetarekommun. På lördag håller man årsmöte och då ska man välja ordförande och ledamöter till styrelsen.

Ordförande Veronica Palm har fått hård kritik för sin hantering av affären och flera S-företrädare har öppet krävt hennes avgång. Enligt vad Aftonbladet erfar har också en rad krav riktats mot henne internt i organisationen.

I dag avslöjade också SvD att fyra S-veteraner skrivit ett mejl till Palm där man kräver att hon ska avgå på årsmötet på lördag. Det handlar om Gun-Britt Mårtenson, tidigare förbundsordförande i HSB, f.d. statssekreteraren Måns Lönnroth, Maud Björklund som tidigare varit assistent till flera partisekreterere, och Anders Ferm, tidigare ambassadör och rådgivare till statsminister Olof Palme.

En stor irritation har den senaste tiden också riktats mot vice ordförande Teres Lindberg, som var Stockholms stads representant i valberedningen som nominerade Mustafa på kongressen. Aftonbladet har tidigare avslöjat att det kan bli hon som kan få bära hundhuvudet för skandalen.

Ex-ministern Ylva Johansson, som sitter i styrelsen i Stockholm, petades ur partistyrelsen på kongressen - till mångas förtret. Sedan dess har en rad personer fört fram hennes namn som en tänkbar ersättare för Veronica Palm.

Vill inte kandidera

Men i går meddelade Johansson i ett skriftligt uttalande till TT att hon inte är intresserad av att kandidera.

– Någon personstrid om ordförandeposten är jag inte intresserad av, jag tror att det skulle skada partiet, skrev hon.

Aftonbladet kan nu avslöja att det pågår intensiva förhandlingar i Stockholmsdistriktet för att komma tillrätta med låsningarna. Flera källor uppger att det finns ett färdigt kompromissförslag som innebär att Palm sitter kvar men med ny parhäst. I stället för Teres Lindberg kan det bli så att Ylva Johansson väljs in som ordinarie ledamot för att sedan bli vice ordförande. I dag är Johansson suppleant i styrelsen och enligt valberedningens förslag så ska hon väljas om som ersättare. Men Johansson har sagt hon står till förfogande att väljas som ordinarie ledamot om årsmötet så önskar.

– Det finns ett stort behov av att lösa det här. Just nu är det det totalt krig. Men vi måste visa väljarna att vi tar ansvar och vill lösa det här, säger en källa med insyn.

Har petats

Men en sak som komplicerar förhandlingarna är att Teres Lindberg fick förnyat stöd från arbetarekommunens fackliga gren så sent som i måndags eftermiddag.

– Det handlar om att man måste jobba fram någon typ av balans i arbetarekommunen, säger en S-källa.

Kompromissen innebär också att Ylva Johansson, som de senaste åren petats ur både verkställande utskottet och partistyrelsen, skulle vara garanterad en plats högt på riksdagslistan i Stockholm. Det skulle markant öka hennes chanser att kunna sitta kvar i riksdagen, där hon i dag är talesperson i arbetsmarknadsfrågor.

Enligt en rad personer som Aftonbladet så ses kompromissförslaget som en sista lösning.

– Det här är kompromissen. Tas inte den så fortsätter kriget, säger en källa.

Men samtidigt uppger en annan källa med insyn att stödet för Ylva Johansson är litet i arbetarekommunen och att det inte är tal om någon kompromiss.

– Jag tror inte hon har stöd ens för att bli ordinarie ledamot i styrelsen. Det är en enhällig valberednings förslag som ligger, det finns en majoritet för det. Det enda som har diskuterats är en plats i valkommitén, som är med och tar fram riksdagslistorna i samverkan med styrelsen och sidoorganisationerna. Där finns en plats ledig.