Generalstrejk i Aten slutar med tårgas

Publicerad 2012-09-26

Grekerna fortsatt ilskna

Tårgasen ligger åter tät över centrala Aten.

Grekerna uttrycker sin ilska över nya nedskärningar.

Trots år av besparingar finns ingen ljusning i sikte.

Dagens generalstrejk är den första sedan den nya koalitionsregeringen under högermannen Antonis Samaras tillträdde i juni.

50 000 demonstranter

Över 50 000 arbetare har gått ut på gatorna för att demonstrera mot fortsatt svångremspolitik.

"Folket, ni måste kämpa. De dricker ert blod", var en slogan som ropades, enligt nyhetsbyrån AP.

Den stora turistattraktionen Akropolis är stängd. Alla flyg har varit inställda under några timmar. Sjukhusen är bara bemannade med akutpersonal. Skolorna har varit stängda liksom många butiker.

Som vanligt är det en mindre klick som hellre vill slåss mot polisen än demonstrera fredligt. Polisen svarade med att skjuta tårgas.

Scener EU inte vill se

Det är precis den här typen av scener som euroländerna som räddat Grekland undan konkurs inte vill se.

Istället vill man att grekerna ska acceptera nedskärningarna som en nödvändig del av sin önskan av att kunna stanna kvar i euron.

Men grekernas ilska verkar inte ha lagt sig.

Samaras har försökt köpa Grekland tid genom att få EU att gå med på att skjuta på besparingarna. Angela Merkel har hittills sagt blankt nej.

Så nu tänker Samaras höja pensionsåldern till 67 år och skära ytterligare i pensionerna och i de offentliganställdas löner. Något som inte faller i god jord.

Sjuksköterskan Alkis Betses klagar för AP reporter över att hans lön minskat från 1 300 euro till 8 00 euro. Nu vill regeringen genomföra en ny sänkning till 600 euro.

Behöver mer pengar

– Vem kan överleva på det när skatterna hela tiden går upp, undrar han.

Problemet är att Grekland snart behöver en ny utbetalning från EU för att kunna betala ut pensioner och löner till de offentliganställda. Genomför inte Grekland de utlovade besparingar så hotar EU med att hålla inne pengarna.

Grekland är fast i en nedåtgående spiral utan någon ljusning i sikte.