Polisen: ”Klart det kan tyckas märkligt”

Publicerad 2012-10-23

Missade att den saknade mannen låg död i sin bagagelucka

Polisen missade den döde mannen i bagageluckan.

Men frivilligorganisationen Missing People hittade 41-åringen efter bara några timmars letande.

– Det är klart att det kan tyckas märkligt, säger Erik Nord, operativ chef för polisen i Västra Götaland.

41-åringen lämnade sin arbetsplats någon gång mitt på dagen i torsdags. Enligt frivilligorganisationen Missing People gick han ut i regnet utan ytterkläder.

När han inte kom hem på kvällen blev familjen orolig och anmälde honom försvunnen.

Polisen såg allvarligt på försvinnandet och skickade en patrull till mannens bostad.

– Vi sökte igenom bostaden och angränsande utrymmen. Sedan skickades patruller till mannens arbetsplats i Billdal, säger Erik Nord, operativ chef för polisen i Västra Götaland.

Patrullerna gick igenom arbetsplatsen och terrängen utanför, utan ett spår av mannen.

Hittades efter bara några timmar

Patrullen på plats konstaterade också att 41-åringens bil stod parkerad på parkeringsplatsen.

– Jag vet inte säkert om bilen genomsöktes. Jag vet inte om patrullen hade nycklarna med sig och hade de inte det så hör det inte till normalfallet att man bryter upp bilen när man inte misstänker en nödsituation, säger Nord.

Polisen avbröt sökinsatsen efter några timmar och ärendet lämnades över till krimjouren.

På söndagen anordnade frivilligorganisationen Missing People en skallgångskedja. Efter bara några timmar hade man hittat den försvunne 41-åringen. Han låg död i bagageluckan på sin egen bil - parkerad utanför hans arbetsplats.

Polisen misstänker mord

Bilen var låst och bagageutrymmet var dolt av ett insynsskydd. Men personer från Missing People upptäckte en glipa som avslöjade att det fanns blod i bagageutrymmet.

– När vi lyckades lysa ner i bagageutrymmet såg vi att det hade runnit på en plastmatta. Då fattade vi misstankar och när polis och bärgare kom till platsen hittades en kropp, sa Peder Schillerström, operativ chef vid Missing People, till Aftonbladet i söndags.

Polisen rubricerar nu ärendet som mord alternativt dråp. Senare i veckan får man svar på den obduktion som ska utföras på mannen. Man inväntar även svar från den tekniska undersökningen av bilen.

”Varför hittade vi honom inte?”

På mannens arbetsplats var stämningen dämpad i dag. 80 personer på företaget var med och hjälpte till under söndagens skallgång.

– Det här är en overklig känsla. Många deltog aktivt i skallgången och vissa var även ute och letade under fredagen. Vi har haft samling i dag och försöker hantera det här tillsammans, säger Magnus Kristoferson, vd på företaget.

Polisen har mött kritik efter att ha missat den döde mannen i bagageluckan.

– Det första som slog mig när jag hörde om detta var: varför hittade vi honom inte? Om det är så att bilen har genomsökts så är det märkligt, men i nuläget vet jag inte om en sådan undersökning gjorts eller ej, säger Erik Nord.