Här finns monster- köerna i midsommar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-17

”Som vanligt är det risk för köer ut från Stockholm”

Att ta sig någonstans inför midsommar innebär ofta att man blir sittande långa köer.

Midsommarhelgen är en av årets största trafikhelger.

Här är listan på vägarna med störst risk för köer – och en karta på de säkraste vägarna i landet.

– Som vanligt är det risk för köer ut från Stockholm till Södertälje, och på vägarna ut mot Roslagen och Värmdö, säger Mikael Högg, pressansvarig vid Motormännens riksförbund.

Klicka på kartan för större version.

Framförallt under torsdagen och söndagen är trafiken under midsommarhelgen som mest intensiv, enligt Thomas Andersson, pressekreterare vid Vägverket.

– Midsommar är en av våra största trafikhelger. Det är mycket trafik i morgon från lunch till kvällen, och likadant på söndag, säger han.

”Mycket alkohol”

I snitt 7,6 personer har omkommit och 298 personer har skadats i trafiken under midsommarhelgen mellan åren 1995-2008, enligt statistik från Vägverket.

– De värsta olyckorna händer under midsommaraftonskvällen och natten. Det är mycket alkohol med i bilden, säger Thomas Andersson.

– Drygt 60 procent av olyckorna som sker under midsommarhelgen är singelolyckor, säger han.

Unga män är överrepresenterade i olycksstatistiken.

– Det finns en kraftig överrepresentation av unga män bland de svårt skadade och dödade. De står nästan för hälften av alla olyckor, och en anledning är att det är en grupp som ofta utsätter sig för större risker, säger Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig vid Motormännens riksförbund, i ett pressmeddelande.

Mötesfria vägar

Thomas Andersson har flera tips till dem som vill minska riskerna:

– Vi uppmanar folk att åka på mötesfria vägar och vägar med fartkameror, säger han.

– Sen är det viktigt att man håller hastigheten, att man är nykter, att man inte bryter ut ur köer, och att bilister och mc-förare tänker på att samverka i trafiken, säger han.

ANNONS