Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Byggnads varslar 3 000 efter konflikt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-01

Byggnads varslar om konflikt.

Drygt 3 000 arbetare berörs på olika arbetsplatser, enligt ett pressmeddelande från fackförbundet.

Byggnads skriver i pressmeddelandet att de den 30 september 2008 sade upp kollektivavtal med Sveriges Byggindustrier i syfte att nå förenklade och ändamålsenliga kollektivavtal.

Sedan dess har de med hjälp av medlare försökt komma till en lösning. Men slutbudet som presenterades den 23 mars accepterades inte.

Varslar om strejk

”Tyvärr har arbetsgivarna Sveriges Byggindustrier (BI), i stället för att diskutera ordning och reda, fört in frågor om löneformer och förändrad maktbalans mellan parterna”, skriver Byggnads i ett pressmeddelande.

Byggnads varslar nu därför. Varslet innebär en strejk som utlöses den 15 april om inte parterna kommer överens.

Totalt berörs 3 363 personer av varslet.

En rad företag och orter berörs av strejkvarslet.

118 000 medlemmar

– Vi måste tyvärr konstatera att vi i förhandlingar med arbetsgivarna inte lyckats nå fram till ett gemensamt avtal, skriver de i ett pressmeddelande.

Svenska Byggnadsarbetareförbundet är facket för alla arbetare inom byggnadsverksamheten. Byggnads har idag cirka 118 000 medlemmar inom ett trettiotal yrkesgrupper.

I pressmeddelandet framgår att Byggnads anser att ”det är framprovocerat av Sveriges Byggindustrier” och skriver att det är BI som agerat så att parterna hamnat i den här situationen.

Byggnads förekommer frågor om lämpligheten att varsla om strejk under pågående lågkonjunktur genom att i pressmeddelandet skriva att det ”oavsett hög- eller lågkonjunktur” är viktigt att arbeta för bättre villkor för medlemmarna.