Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Han kan förstöra framtiden för EU

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-11

Tjeckiens president – en mardröm för Reinfeldt

VÄGRAR SKRIVA PÅ Tjeckiens president Vaclav Klaus är den ende EU-ledare som inte skrivit på Lissabonfördraget. Nu vägrar han och Sveriges ordförandeskap riskerar att bli ett fiasko.

LONDON. Tjeckiens president Vaclav Klaus är bromsklossen som kan sabba EU:s framtid.

Han gör allt för att inte skiva på Lissabonfördraget.

– Vi behöver inga fler förseningar, säger Fredrik Reinfeldt till AP.

Fredrik Reinfeldt.

Den motsträvige tjecken har blivit Fredrik Reinfeldts mardröm och riskerar att göra Sveriges ordförandeskap i EU till ett fiasko.

Statsministerns mål är att Lissabonfördraget, som ska göra EU mer handlingskraftigt, ska börja gälla den 1 januari nästa år.

Förhoppningen har varit att avtalet ska vara i hamn vid toppmötet i Bryssel den 29 oktober och att man då också ska diskutera vilka som får de nya toppjobben i Bryssel.

Går sin egen väg

Efter att Polens president Lech Kaczynski skrev under fördraget i går är det nu bara Vaclav Klaus namnteckning som saknas. Alla medlemsländer måste skriva under avtalet för att det ska godkännas.

Men trots att det tjeckiska parlamentet har röstat ja väljer landets president att gå sin egen väg. Han gillar inte EU och visar sitt missnöje tydligt. Bland annat har han hållit sig undan och vägrat ta emot samtal när Fredrik Reinfeldt ringt.

I slutet av september krävde han att Tjeckiens författningsdomstol granskar om fördraget strider mot landets grundlag. En granskning som kan dra ut på tiden.

När Fredrik Reinfeldt till slut fick igenom ett telefonsamtal med Klaus i torsdags ställde tjecken plötsligt nya krav på tillägg i fördraget. Det gäller undantag från stadgan om medborgerliga rättigheter.

– Han (Klaus) får förstå att det finns stora invändningar runt om i Europa om varför detta kommer nu, när det funnits möjligheter att framföra det tidigare, säger Reinfeldt till TT.

Frestar på tålamodet

Även om den tjeckiske presidenten frestar på Reinfeldts tålamod är statsministern försiktig i sina uttalanden.

Varning från Sarkozy

Frankrikes president Nicolas Sarkozy är desto mer uppretad och varnar Tjeckien att det kommer få ”konsekvenser” för landet om Klaus vägrar att skriva under.