Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Ny skolkampanj ska bredda debatten

Publicerad 2014-01-23

VILL HÖRA FLER RÖSTER  LR hoppas kunna bredda skoldebatten så att inte bara "åsiktsproffs" som politiker, organisationer och medier ska höras utan också elever, lärare, föräldrar och andra intresserade.

Skolan väntas bli en av valets hetaste frågor.

I dag drar Lärarnas Riksförbund i gång en kampanjsajt där det ska gå att ställa frågor till politiker, tycka till och hitta fakta om skolan.

– Hittills har det förts en skoldebatt utan dem som är direkt berörda, som elever, föräldrar och lärare. Den möjligheten vill vi erbjuda, säger Bo Jansson, LR:s ordförande.

Så ser kampanjens sajt ut.

Larmrapporterna om skolan har avlöst varandra de senaste åren och partierna har tävlat om att vara mest skolvänliga och bäst på att lyssna på allmänhetens åsikter.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) har upprepade gånger sagt att han ser ett förstatligande av den svenska skolan som bästa lösningen. MP avslutade nyligen sin Facebook-satsning "Världens största föräldramöte" och Socialdemokraterna startade vid årsskiftet skolsajten allvar.nu. Den senaste tiden har dessutom förts en intensiv debatt om skolan på twitter, under hashtagen #bjoerklundsskola.

100 000 ska aktiveras

Men nu vill också Lärarnas Riksförbund, LR, vara med på ett hörn.

I dag öppnar facket webbplatsen skolvalet2014.se och hashtagen #skolvalet2014 på twitter.

– Det är en kampanj för en nationell kunskapsskola. Vi vill att skolan ska bli valets viktigaste fråga och vi ser att mycket pekar på att det blir så, säger förbundsordföranden Bo Jansson.

LR hoppas kunna bredda skoldebatten så att inte bara "åsiktsproffs" som politiker, organisationer och medier ska höras utan också elever, lärare, föräldrar och andra intresserade. På sajten ska alla kunna läsa om utbildningsfrågor, ta del av fakta och driva egna tankegångar. Men det ska också gå att ställa frågor till ansvariga politiker. Alla partiers skoltalespersoner har sagt ja till att svara på frågor som kommer till sajten.

– Vi har en målsättning om att vi ska få 100 000 aktiviteter på sidan, det kan handla om olika nivåer som att gå in och läsa till att aktivt själv börja debattera och skriva kommentarer.

Bo Jansson, Lärarnas Riksförbunds förbundsordförande.

Vill ha statlig skola

Men LR hoppas också att kampanjen ska leda till folkligt engagemang om att göra skolan statlig, en fråga som den fackliga organisationen driver.

– Om svenska folket kan komma till tals får vi ytterligare en chans att visa att väljarna, oavsett politiskt parti, vill ha den här förändringen. Och att det är dags för partiledningarna att börja lyssna, säger Jansson.

Just nu är det FP, V och SD som vill förstatliga skolan. Övriga partier har andra lösningar.

Mycket talar för att skolfrågan kommer att leva kvar fram till valet. Enligt Mikael Sundström, universitetslektor i statsvetenskap vid Lunds universitet, har skolan rankats som topp fem av väljarna ända sedan 1997. Innan dess var frågan inte alls lika högt prioriterad.

– Det var då man började byta reformerna och PISA-undersökningen började slå genom i debatten och gjorde Sveriges skolresultat mätbara. Att det blev lätt att föra debatt i kombination med friskolereformen och kommunaliseringen har gjort att frågan har politiserats sedan dess, säger han.