Okänd novell av Stieg Larsson släpps i USA

Publicerad 2013-08-08

Stieg Larsson.

Nu ges en okänd novell av Stieg Larsson ut i USA.

Novellen ingår i en antologi med 20 svenska författare.

– Det är en novell som han skrev när han var 17, säger Joakim Larsson, Stieg Larssons bror.

Omkring tio år efter Stieg Larssons död släpps nu en okänd novell skriven av Millenniumförfattaren, skriver Svensk Bokhandel.

Ville ha opublicerat

Novellen ingår i antologin ”A darker shade of Sweden” med svensk kriminallitteratur som ska ges ut i USA.

– Det är en novell som han skrev när han var 17. En förläggare i USA är väldigt intresserad av svenska deckarförfattare och ville ha någonting från Stieg. Gärna opublicerat, säger Joakim Larsson, Stieg Larssons bror, till Aftonbladet.

Vad novellen handlar om vill han inte avslöja.
Redaktören John-Henri Holmberg har sammanlagt plockat ut 17 noveller av 20 svenska författare till antologin.

– Och jag har med en gammal novell av Stieg. Novellen är både en kriminal- och science fiction-novell. Stieg var ju en mycket stor science fiction-entusiast i hela sitt liv, säger John-Henri Holmberg.

När Stieg Larsson skrev novellen trycktes den i 35 exemplar.

Om antologin kommer ges ut i Sverige är oklart.

– Men jag skulle anta att det blir så. Det är det amerikanska förlaget som i så fall skriver avtal om utgivning i andra länder. Jag antar att det finns intresse och förmodar att det även skulle göra det i Sverige, säger John-Henri Holmberg.

”Känns kul”

Han berättar att han är nöjd med boken.

– Jag tycker att den blev bra. Det vore jättekul om den kom ut i Sverige, men det är nästan ännu roligare att den kommer i Amerika. Jag förstår att alla är intresserade av att det råkar finnas med en novell av Stieg och det är hemskt roligt att kunna publicera en av hans noveller.

Förutom Stieg Larssons novell innehåller antologin berättelser av bland annat Åke Edwardson, Henning Mankell, Anna Jansson, Håkan Nesser och Åsa Larsson.

Antologin planeras att ges ut i USA i februari.