Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Sven Å Christianson inbjuden till ”Quicklaget”

Publicerad 2013-12-12

Alla har de spelat en stor roll under det som beskrivs som Sveriges största rättsskandal.

Aftonbladet kan nu avslöja de nära banden inom "Quicklaget".

"De andra har det bra genom att de är många, men det måste vara jobbigt att stå där vid lögnernas stup", skriver Göran Lambertz i ett mejl till Seppo Penttinen, Gubb Jan Stigsson, Christer van der Kwast – och Sven Å Christianson.

Den före detta överåklagaren Christer van der Kwast, polisens utredare Seppo Penttinen, journalisten Gubb Jan Stigsson och justitierådet Göran Lambertz är de fyra som kanske mest ihärdigt hävdat Sture Bergwalls (Thomas Quicks) skuld, även efter de upprivna fällande morddomarna.

Men kvartetten, som även umgås privat och kallar sig själva "Quicklaget" saknar en spelare i laget: psykologiprofessorn och minnesforskaren Sven Å Christianson.

Han agerade "coach" åt polisen (Penttinen) och åklagaren (van der Kwast) under utredningarna mot Thomas Quick. Dessutom var han expertvittne och sakkunnig under rättegångarna.

Vittnade om Quicks trovärdighet

I flera av fallen vilar de fällande domarna delvis på Christiansons utlåtanden om Quicks trovärdighet.

I domen om mordet på femtonårige Charles Zelmanovits konstaterar rätten att "Christianson betvivlar inte att Bergwalls (Quicks) uppgifter är riktiga."

I fallet med det mördade paret Steghuis från Holland, det så kallade Appojauremordet, sa Christianson i rätten:

– Det har inte kommit fram något som tyder på att Quick falskeligen erkänt.

Christianson pekas även ut i Dan Josefssons bok "Mannen som slutade ljuga" som en av de drivande i att "skapa seriemördaren Thomas Quick".

Men Christianson har konsekvent vägrat att svara på frågor om sin roll eller var han står i frågan om Quicks skuld i dag.

Lambertz mejlade

Efter att Aftonbladet under flera dagar i mitten på november sökt Christianson får han ett mejl – från justiterådet Göran Lambertz:

Mejlet, som Aftonbladet tagit del av, innehåller bland annat en inbjudan att gå med i vad Lambertz kallar "vårt lag".

"Jag vill bara skriva för att försäkra dig om mitt fulla stöd. Seppo berättade att Aftonbladet jagar dig och är påflugna," skriver han.

"Det är inte roligt när medierna får för sig att jaga en. Då är det ändå rätt skönt att ha gott samvete, som du förvisso har anledning att ha. Någon seriemördare har du inte varit med om att skapa, den saken är säker."

"Och det vore kul om du så småningom ville vara med och ses i "vårt lag"."

”Största blåsningen”

Lambertz går i mejlet också igenom en rad punkter som han menar bevisar att "Fallet Quick" inte är någon rättsskandal och lägger ansvaret på media.

"Det här är en av de största blåsningarna i svensk mediehistoria. Hur så många har kunnat gå på den är en gåta för mig. Men det är onekligen lite kul också. När det står klart vad som har hänt blir det många som står där med byxorna nere. Hoppsan nu skrev jag visst för mycket. Vad jag hade tänkt skriva var att du gärna får komma med råd och inspel om du vill!"

2006 hade Göran Lambertz i egenskap av justitiekansler i uppdrag att granska utredningarna och domarna mot Quick, och kom efter elva dagar fram till att inga fel begåtts.

Därmed gick två av de andra i "Quicklaget", Seppo Penttinen och Christer van det Kwast, fria från ansvar för eventuella tjänstefel under utredningsarbetet.

Rådfrågade ”Quicklaget”

Nu har som bekant samtliga domar rivits upp och de bevis som fällde Quick har underkänts under resningsprocessen.

För två veckor sedan ställde Göran Lambertz upp i Veckans Brott på SVT för att debattera fallet Quick med bland annat Leif GW Persson och Dan Josefsson.

Innan han tackade ja till medverkan rådfrågade han dock såväl Gubb Jan Stigsson, Seppo Penttinen, Christer van der Kwast - som Sven Å Christianson - innan han bestämde sig för att vara med.

"Efter att ha läst Gubb Jans och Seppos svar + funderat en hel del själv under morgonen har jag bestämt mig för att delta på tisdag. Hoppas att Christer och Sven accepterar det beslutet," skriver han i ett mejl några dagar innan debatten.

"Över huvud taget är det väl så att vi alla får respektera varandras syn på frågan om deltagande eller inte när debatten rasar. Det viktiga är väl att det inte får oss att bli oeniga om det som är verkligt avgörande."

Christianson svarar

Han skriver också att han känner sig "oerhört stärkt över att vara helt säker på att vara på den rätta sidan".

"De andra har det bra genom att de är många, men det måste vara jobbigt att stå där vid lögnernas stup".

Sven Å Christianson besvarar några timmar senare mejlet.

Han skriver att han självklart respekterar Lambertz beslut att ställa upp i TV-programmet.

"Visserligen är de andra många, men tagna tillsammans kommer de knappast upp i din kapacitet och kunskap".

"Beundrar ditt rättspatos", avslutar han mejlet.

”Bergwallkommissionen” har dragit i gång

För två veckor sedan tillsatte regeringen en kommission, som under ledning av professorn i statsvetenskap Daniel Tarschys ska utreda rättsväsendets och rättspsykiatrins roll i fallet Thomas Quick.

Kommissionen kallas "Bergwallkommissionen".

– Vi har hunnit träffas en gång och tittat på de direktiv vi har fått och diskuterat allmänt. Uppgiften är ju glasklar - vi ska kartlägga vad som hänt och se vad det kan tänkas finnas för systemfel och strukturella fel i hanteringen i gränssnittet mellan rättsväsende och psykvård, säger Daniel Tarschys.

– Vi har tid fram till den 29 januari 2015 på oss.

På måndag kommer besked om Sture Bergwall ska fortsätta vårdas inom rättpsykiatrin.