Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Nya teorin kan lösa gåtan om pyramiderna

Publicerad 2014-05-01

Frågan har gäckat forskarna i århundraden.

Hur lyckades egyptierna transportera stenblocken till pyramiderna?

Nu har nederländska forskare kommit med ett svar.

De är gigantiska, mytomspunna och omgärdade av frågetecken.

Egyptens pyramider har fascinerat forskarna i hundratals år.

Och frågorna har varit många.

Hur transporterades till exempel stenarna, ofta flera ton tunga, till byggnadsplatsen?

Nu kan nederländska forskare ha kommit ett steg närmare svaret.

Enligt en ny rapport som publicerats i Physical Review Letters är lösningen busenkel. Arbetarna la helt enkelt upp stenblocken på enorma träslädar och blötte sedan ner sanden. På så vis uppstod en slags vaselineffekt – och stenarna kunde dras fram utan problem.

Forskarna har testat metoden och betonar att mängden vatten var avgörande. Både för mycket och för lite vätska gjorde transporten omöjlig, enligt Sky News och Daily Mail.

– När rätt mängd vatten tillsätts blir den våta ökensanden runt två gånger så hård som som vanlig, torr, sand. En släde glider mycket enklare över fast ökensand helt enkelt på grund av att det inte bildas högar framför transporten, säger en av forskarna.

”Helt belagd”

Den svenska egyptologen Geoffrey Metz anser att idén är rimlig.

– Det här var ju lite nytt. Och faktum är att man sedan tidigare har hittat relifer i gravar där en jättestaty transporteras på en kälke. Längst fram går människor och häller ut något. Idén att någon form av vätska använts anses vara helt belagd, säger han.

Geoffrey Metz jämför metoden med en vanlig dag på stranden.

– Om du är på en riktigt fin sandstrand under ögonblicket som vattnet håller på att spolas tillbaka kan du ta fart och glida fram. Det verkar vara samma sak med transporterna.

”Märklig ytspänning”

Enligt Geoffrey Metz är de enklaste förklaringarna ofta de rätta när det kommer till mysterier kring egypternas byggnadskonst.

Och svaren ligger dessutom närmare än forskarna tror.

Andra, liknande rön, har kommit fram när forskarna helt enkelt frågat vanliga människor runt pyramiderna.

– För några år sedan gjorde ett amerikanskt gäng en tv-dokumentär. Man hade kämpat med alla möjliga teorier och misslyckats varje gång. De vanliga, egyptiska, stenhuggarna satt och småskrattade vid varje försök. Arbetsledaren blev förbannad och sa åt dem att göra det själva. Vilket de gjorde. Männen la ett väglag av lera och kalkstenskross som de sedan blötte upp. Det gav en hård yta med en märklig ytspänning. Sedan var det mer eller mindre bara att trycka fram, säger han.