Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Greider och Kjöller i bråk om rasism

Publicerad 2014-05-16

Göran Greider och Hanne Kjöller hade en hätsk diskussion om protester mot SD i Tv4.

– Du kan inte läsa innantill, Göran, sa Kjöller.

– Jag har ingen relation till Kjöller, säger Greider.

I TV4:s Nyhetsmorgon i morse diskuterades de många protester som dykt upp mot Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons valkampanj. Debattören och chefredaktören Göran Greider beskrev protesterna som en bred, framväxande folkrörelse mot rasism.

Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller beskriver rörelsen där man vänder ryggen mot Åkesson som bred och "fantastisk", men ifrågasätter om människorna som demonstrerar högljutt mot rasism gör det för att de bryr sig om frågan.

Protesterna "en hobby"

– Man kan hårdra det hela och säga att man har fått en liten hobby. Det finns ingenting som är så gemensamhetsskapande som att hitta en gemensam fiende och att liksom vara aktivist i det, sa Kjöller.

– Vad du säger i artikel efter artikel är ”bry er inte om nazisterna”, sa Greider.

– Nej det gör jag inte. Då kan du inte läsa innantill, Göran. Jag har lovordat klockringningen i Jönköping, det här med att stå med ryggen emot och alla andra demokratiska protester, sa Kjöller.

– Många uppfattar det annorlunda, även jag, sa Greider.

Aftonbladet når Göran Greider som anser att debatten blev högröstad i onödan.

– Jag tror att det är en grundläggande skillnad om man ser på manifestationerna som ett uttryck för en folkrörelse eller som en massa människor som vill demonisera en fiende, som Kjöller uttryckte det. Jag tycker också att det kan finnas dumma inslag i manifestationerna men ser det i stort som en folkrörelse och det är där skiljelinjen går.

Greider: "Vi har ingen relation"

Efter tv-debatten fortsatte ordväxlingen över en kopp kaffe.

– Hon tyckte väl att jag anklagade henne för att vara försvarare av nazismen, men det tycker jag naturligtvis inte. Hon blev riktigt arg. 

Skildes ni åt som vänner?

 Nej det kan man nog inte påstå men det har ju hänt förut. 

Hur skulle du beskriva er relation?

 Jag har ingen relation till Hanne Kjöller över huvud taget, vi träffas bara i TV4:s morgonsoffa. Hon är högerliberal i alla viktiga frågor och jag är vänstersosse och då slår det ibland gnistor och det är bra.

Aftonbladet har även försökt nå Hanne Kjöller.