Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

”Pessimismen styr världen just nu”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-23

Göran Johansson (s) efter de nya varslen

Volvo CE varslar 850 medarbetare.

– Jag är förvånad över att det går så fort, säger Göteborgs Göran Johansson.

En bedrövad Johansson efter beskedet om att ytterligare 3300 jobba ska bort från Volvo.

I dag stod det klart att Volvo Construction Equipment varslar ytterligare 850 medarbetare runtom i Sverige om uppsägning – utöver de 500 man tidigare informerat om.

Av de jobb som försvinner finns 200 i Arvika, 200 i Braås, 200 i Eskilstuna och 150 i Hallsberg.

Göteborgs ”store man”, Göran Johansson (s), är tacksam över att varslen inte slår direkt mot hans region den här gången. Men han lider med de drabbade och konstaterar att det är finanskrisen som nu drabbar Volvo med en förödande kraft.

Förvånas över snabbheten

– Den svenska marknaden viker och hela världen går in i en lågkonjunktur. Jag är inte förvånad över att man kommer med ytterligare varsel – men jag är förvånad över att det går så snabbt.

Han fortsätter:

– När alla säger att det går ner – då planerar man för nedgång och då blir det så. Just nu är det pessimismen som styr världen.

Anser du att regeringen bör ingripa?

– Ja, jag tycker att de är dåliga på att se sambanden och konsekvenserna. Arbetsmarknadspolitiken är avskaffad och arbetsförmedlingarna spelar inte alla samma roll som för tio år sedan.

– Jag är rädd att regeringen inte tar krisen på djupaste allvar. Frankrikes president ger lånegarantier till bilindustrin. Tyskland hänger på – men inte vi. Svenska företag måste få samma stöd som alla andra.

Vad gör du på din kant?

– Vi håller på att bygga upp en organisation som ska hjälpa de arbetslösa. Vart de ska gå, vilket utbildning krävs. De ska lättare matchas mot kommande jobb.

Är du rädd för ytterligare varsel inom Volvo och dotterbolag?

– Jag skulle aldrig våga säga att vi sett slutet.