Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Han drömde – om livet i väst

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-02

I dag blir Dimitrij Medvedev från betongförorten Rysslands mäktigaste man

SANKT PETERSBURG.

Han är hårdrockaren från förorten som tvingades sopa gator för att överleva.

I?dag väljs Dmitrij Medvedev, 42, till president för världens största land, Ryssland.

Följ ämnen
Ryssland

Välkomna till Kuptjino, en sliten och deprimerande förort vid tunnelbanans slutstation i utkanten av Sankt Petersburg.

Här växte han upp, Rysslands näste president, Dmitrij Medvedev, 42.

På sjätte våningen i det smutsiga niovåningshuset på Bely Kunagatan bodde hans familj i en liten tvåa på 40 kvadratmeter.

Hans pappa var professor och mamma arbetade som museiguide.

Lönerna räckte inte

Under tonåren i det då sovjetiska Leningrad drömde Dmitrij Medvedev om livet i väst men hans föräldrars blygsamma löner räckte aldrig till det han önskade sig mest av allt.

–?Det fanns två saker som jag verkligen ville ha, jeans och lp-skivor. Och varken det ena eller det andra hade mina föräldrar råd med. Ett par äkta Wrangler eller Levis kostade hos de illegala försäljarna flera hundra rubler och genomsnittslönen för en lärare var 120 rubler, berättade Dmitrij Medvedev nyligen i en officiell intervju för tidskriften Itogi.

– Jag minns hur jag drömde om det då nyss utkomna dubbelalbumet ”The Wall” med Pink Floyd. Men 200 rubler var en astronomisk summa, säger Dmitrij Medvedev.

Efter grundskolan, under juriststudierna vid Leningraduniversitetet, extraknäckte Dmitrij Medvedev som vaktmästare och byggjobbare. Tidigt före lektionerna sopade han gatan utanför en biograf. Stipendierna var allt för låga för att överleva på.

Gillar hårdrock

Nu är muren riven och pengar är knappast något problem för den blivande presidenten. Men hans stora intresse för hårdrock finns kvar och han har flera gånger stolt berättat om sin stora samling lp-skivor.

När han i januari slutade sin tjänst som styrelseordförande i det statliga energibolaget Gazprom flögs en annan av hans barndomsidoler, Deep Purple, till Moskva för en privatkonsert i Kreml.

– När vi såg Medvedev hade han ett fånigt leende över hela ansiktet eftersom han mötte sitt favoritband. Vi hade en trevlig pratstund men vi talade aldrig om politik, sa sångaren Ian Gillan till The Sunday Times.

Nu hoppas västvärldens många analytiker att Medvedevs liberala framtoning också ska komma att avspeglas i hans sätt att styra Ryssland. Men hans verkliga politiska agenda och planerna efter segern i dagens val är i stort okända. Något valprogram har han inte offentliggjort och under hela valkampanjen har han konsekvent vägrat att delta i debatter.

Trapphuset renoverat

Det bekymrar dock inte hans forna grannar hemma på mammas gata i Kuptjino. I? stället berättar de om den kulturella familjen med den ordningsamme pojken som så artigt hälsade på sina grannar och aldrig ställde till med bus.

–?På söndag kommer jag självklart att rösta på Dmitrij. Han är den som är mest lämpad att efterträda Putin. Och se redan så bra det har blivit. Strax före nyår gjorde de en fantastisk renovering i trapphuset, nu har vi lampor som fungerar på varje våning. Till och med hissen är utbytt, säger Olga Tjupakova, 54.

Och mycket riktigt är väggarna i trappuppgång två nymålade och lamporna lyser. Men det gör de inte i ettan eller trean eller fyran. Faktum är att i hus 6 på Bely Kunagatan lyser lamporna i trapphuset bara i uppgång 2.

På sätt och vis är det en utmärkt symbol för det Ryssland Medvedev nu kommer ta makten över. Många har fått det riktigt bra men det stora flertalet kämpar fortfarande för att få de grundläggande tryggheterna.

De andra är chanslösa

Vem som bekostat renoveringen av trapphuset verkar ingen veta men familjen Medvedev bor sedan länge inte kvar.

Dmitrij flyttade 1999 till Moskva med sin fru och barndomskärlek Svetlana för att leda sin gamla kompis Vladimir Putins valkampanj. Putin och Medvedev arbetade under flera år tillsammans på borgmästarkontoret i Sankt Petersburg.

Under de senaste åtta åren har Vladimir Putin gett Medvedev en rad fina tjänster, bland annat som chef för presidentens administration och som förste vice premiärminister.

Och sedan Putin utnämnde Dmitrij Medvedev som sin efterträdare har dagens presidentval i princip varit uppgjort. Ryska medier har gett honom fritt spelrum och de andra presidentkandidaterna har lämnats chanslösa. Enligt opinionsundersökningar får han runt 70 procent av rösterna och de flesta ryssar ser Dmitrij Medvedev som det enda valet.

Samtidigt är det många som i morgon kommer hålla tummarna för att Medvedev var ärlig när han sa:

–?Vi är fullt medvetna om att ingen odemokratisk stat någonsin har blivit verkligt framgångsrik av en enkel anledning: att frihet är bättre än ofrihet.

Följ ämnen i artikeln