Nasa: Det kan finnas liv på Mars

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-15

Nasas forskare tror att det kan finnas levande mikroorganismer på Mars.

Nu riktas forskningen in på att avgöra om den metangas som hittats på planeten kommer från levande varelser.

– Finns det stora mängder metangas på Mars finns det möjlighet till att det kan finnas liv eller åtminstone hyfsade livsmiljöer, säger Nils Holm professor i geokemi, vid Stockholms Universitet.

Den främsta källan till metangas på jorden är biologisk. Samma sorts gas har nyligen bevisats existera i stora mängder på Mars, enligt amerikanska astronomer.

Förekomsten av gasen kan vara ett möjligt bevis för att det finns liv på vår grannplanet och nu har ett forskarteam påbörjat byggandet av ett instrument som ska avgöra om Mars metangaser är biologiska restprodukter meddelar Nasa.

"Det kan vara ett tecken på livsprocesser"

– Det kan vara ett tecken på livsprocesser men det är även ett ämne som primitiva organismer kan använda som näringsämne, säger Nils Holm professor i geokemi, vid Stockholms universitet, till aftonbladet.se.

Det amerikanska forskningslagets instrument bygger på optisk teknik.

Förhoppningen är att instrumentet ska kunna mäta istopiska skillnader i metangasen och på så vis skilja kemiskt uppkommen metangas från den biologiska.

Lyckas forskarna med den bedriften har man även lyckats konstatera att det finns liv i rymden.

Nya stora gasfynd

Under en presskonferens som sändes direkt från Nasa på torsdagen presenterade amerikanska astronomer att man gjort nya fynd av stora utsläpp av metangas.

Forskarna, som även redovisat upptäckten i den vetenskapliga tidskriften Science, har använt sig av så kallade spektrometrar – optiska instrument som mäter bland annat infraröd strålning – vid tre teleskop på Hawaii.

Med dessa har man granskat 90 procent av ytan på Mars under tre Mars-år, vilket motsvarar sju år på jorden, skriver TT.

Samtidigt påpekar forskarna att metangasen kan ha uppstått genom vulkanutbrott.

Inga kända källor existerar

Vid ett tillfälle var dock mängderna förbluffande stora, enligt beräkningarna cirka 19 000 ton.

Frågan är vad som skulle kunna åstadkomma så stora mängder av gasen på Mars.

Inga kända källor existerar på planetens yta, och många forskare väntar nu spänt på kommande studier där man ska försöka lokalisera ursprunget.