Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Forskare vill stoppa cancerform med nytt prov

Publicerad 2021-10-11

En kvinna undersöks av gynekolog för cellförändringar och livmoderhalscancer. Arkivbild.

Forskare vid Uppsala universitet har utvecklat en ny form av självprovtagning av hpv-virus, som orsakar livmoderhalscancer. Metoden är snart redo att lanseras och forskarna hoppas att den ska leda till att fler fall av cancerformen kan undvikas, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Om den nya provtagningsmetoden skulle lanseras innebär det att kvinnor själva kan testa sig för hpv-virus med hjälp av ett särskilt papperskort.

– Kvinnan tar ett prov med en mjuk provtagare som hon sedan trycker lätt mot papperskortet, det är unikt, säger Inger Gustavsson, projektledare för forskargruppen i Uppsala, till UNT.

Efter det att papperskortet har skickats in används en del av det för att göra en hpv-analys, medan resten av provet sparas i en biobank.

I Sverige kallas kvinnor till gynekologisk cellprovtagning med jämna mellanrum för att upptäcka cellförändringar. Flera regioner erbjuder redan egenprovtagning, men enligt Gustavsson är den nya metoden unik på flera sätt. Bland annat är papperskortet säkrare att hantera ur smittskyddssynpunkt än de provtagningspinnar som används vid självprovtagning i dag.

Runt 20 procent av de kvinnor som kallas till cellprovtagning dyker inte upp, och det är dessa som forskarna hoppas kunna nå.

– Många studier stödjer att man tar provet i större utsträckning om man får göra det själv, säger Gustavsson.

Förhoppningen är att metoden ska kunna lanseras inom kort och att den även ska nå ut internationellt. Hittills har ett samarbetsprojekt genomförts i Sydafrika.

Följ ämnen i artikeln