17-åring sa ett namn innan han dog – nu åtalas tre män för dådet

Publicerad 2021-05-26

I november hittades en 17-årig pojke med livshotande skador i ett bostadsområde i Malmö. Innan han dog hann pojken säga namnet på den som han ansåg var mördaren.

Nu har den utpekade 25-åringen åtalas för mordet.

Den 3 november knivstacks en 17-åring svårt i magen på Idunsgatan i Malmö. Trots livshotande skador lyckades han ringa 112 själv. Desperat försökte han få hjälp. Så här inleds samtalet:

”Hallå, snälla jag har blivit knivhuggen.”

Varpå operatören svarar: ”Har du... ?”

” Jag är här på Idunsgatan, Idunsgatan...”

Flera boende i området hörde pojkens rop på hjälp.

Hann avslöja mördaren

Senare under samtalet uppger 17-åringen namnet på den som ska ha knivhuggit honom. En 25-årig man som 17-åringen var bekant med sedan tidigare.

Flera boende i området hör pojkens rop på hjälp på gatan. Även förbipasserande uppfattar att pojken har blivit attackerad.

17-åringen är vid medvetande när första polispatrull kommer till platsen och han avslöjar gärningsmannen även för dem.

17-åringen ska ha tvingats ut på gatan där han blev nerstucken med kniv.

Nu åtalas 25-åringen för mord på 17-åringen. Åklagare Sofia Syrén menar att han med hjälp av en 20-åring och en 23-åring ska ha mördat pojken. 20-åringen ska ha tagit med mordvapnet och 23-åringen ska ha stoppat en person som försökte avvärja mordet.

Bakgrunden till dådet ska, enligt kammaråklagare Sofia Syrén, vara osämja mellan 25-åringen och 17-åringen.

– Utifrån vittnesuppgifter har det framkommit att målsäganden och 25-åringen hade en konflikt som rörde pengar som ska ha försvunnit från målsäganden. Denna konflikt kan vara ett möjligt motiv, säger Sofia Syrén åklagare.

Hon menar att bevisläget är gott och att man kan förvänta sig en fällande dom. Delvis tack vare att offret pekade ut gärningsmannen.

– Innan målsäganden avled hann han namnge den person som hade utsatt honom för knivvåld. Det är naturligtvis en mycket viktig uppgift och att i ett tidigt skede i en förundersökning få fram uppgifter om misstänkta personer, säger Sofia Syrén.

Mordvapnet har inte hittats

Den aktuella kvällen var 17-åringen hemma hos sig och hade en vän på besök. Enligt åtalet kom sedan de tre misstänkta männen till huset. En av dem ska ha tagit två knivar i köket och hotat 17-åringens vän. Samtidigt ska 25-åringen ha gått ut på gatan utanför huset med 17-åringen. Efter en stunds diskussion blev 17-åringen knivhuggen i buken.

Något mordvapen har inte hittats men 17-åringens skador och hans egna uppgifter gör gällande att det rör sig om ett knivliknande föremål.

Nekar till brott

Rättegången mot de tre misstänkta inleds i Malmö tingsrätt den 3 juni. Alla tre männen nekar till brott.

25-åringen menar att han har alibi för mordnatten och att han inte var hemma hos 17-åringen. Så här förklarar han sig i förhör:

”Nej, jag, jag vet att jag inte gjorde det. Jag hade ett alibi och mitt alibi har sagt att jag inte var tillsammans med honom.”

Jan Hybelius, som är 25-åringens advokat, förklarar att mannen ej har varit på brottsplatsen

– Man kan enkelt säga att han har varit hemma hos en kamrat och sovit över där. Han nekar till att ha varit på platsen för de här händelserna, säger Jan Hybelius.

Mannens alibi nekar däremot till att denne ska ha varit med 25-åringen den aktuella tidpunkten.

Den misstänkte fångades på bild på Hylliestation tidigare under dagen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln