Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Inflationsslaget mot boråsarna: ”Blir en förslumning”

Uppdaterad 2023-07-18 | Publicerad 2023-07-17

Sedan 2015 satsar Borås på att bli Sveriges renaste stad.

Men inflationen och politiska beslut sätter käppar i hjulet – nu möts helgbesökare av tomma läskflaskor, cigarettpaket och matförpackningar längs stadens gator.

– På ren svenska ser det för jävligt ut, säger Kjell Johansson, ordförande för PRO i Södra Älvsborg.

Se skräpet i Borås: ”Som om det varit en festival”Se skräpet i Borås: ”Som om det varit en festival”

Längs stigarna i Stadsparken i Borås ligger matförpackningar, cigarettpaket och läskburkar utspridda. Invid café- och butiksstråket på Stora torget har plastpåsar och flaskor samlats i en regnpöl.

Boråsbon Alexander Tonjac flyttade till stan tidigare i år efter över 15 år utomlands. Han har just tagit sin första helgpromenad sedan dess, och tittar på nedskräpningen utanför Espresso House vid torget.

– Det ser inte trevligt ut, det gör det inte. Jag brukar ju inte promenera här inne, så jag är förvånad över hur det ser ut, säger han.

Och det är ingen slump att Alexander Tonjac möts av rester från fredags- och lördagskvällarnas festande när han är ute och går. I juni kom nämligen ett tufft inflationsslag mot boråsborna.

Under juli månad är all helgstädning i stan avblåst. Tidigare har gator, parker och trottoarer städats hela veckan, men nu sker städning bara mellan måndag-fredag. Beslutet har fattats eftersom Borås, liksom många andra svenska kommuner, står inför tuffa ekonomiska tider.

Verksamheten i den tekniska förvaltningen har under 2023 års första månader gått back med över åtta miljoner kronor, rapporterar Borås Tidning. Pengar måste sparas in – och helgstädningen har fått stryka på foten.

– Jag tycker att det är beklagligt. Vi har fått spara in på annat också, stänga av fontäner och så. Det är ju främst estetiskt, för att prioritera sånt som inte gör så mycket skada, säger Håkan Torstensson (C), ordförande för tekniska nämnden.

Kjell Johansson, distriktsordförande PRO Södra Älvsborg, är mycket kritisk.

Hård kritik från PRO

Håkan Torstensson säger att nämnden lagt fokus på att undvika nedskärningar inom exempelvis färdtjänst, skolskjutsar, framkomlighet och säkerhet. Städningen i offentliga miljöer har fått stå tillbaka.

– Boråsarna och besökare kan motverka det genom att ta med skräp eller slänga i papperskorgarna. Det tråkiga är ju att om det ser skräpigt ut så kan det generera mer skräp, säger han.

2015 bestämde sig politikerna i Borås för att satsa på att bli Sveriges renaste kommun. Sedan dess har har Borås blivit utsedd till årets ”Håll Sverige rent”-kommun varje år mellan 2015–2019. Men den indragna städningen på helgerna förändrar situationen.

– Rimligtvis blir det skräpigare nu, säger Håkan Torstensson (C), ordförande i tekniska nämnden i Borås.

Stora torget i Borås.

Pensionärernas riksorganisations avdelning i Södra Älvsborg har planerat att diskutera den uppkomna situationen på nästa möte. Distriktsordförande Kjell Johansson säger att det kan bli fråga om protester om inte helgstädningen återinförs.

– Vi är inte nöjda, det ser inte alls speciellt trevligt ut i stan. Det ligger matrester och annat på torget, och det kommer skator och annat och kalasar på det här, säger han.

Under en växt i Stadsparken finns pantflaskor och glasflaskor.

”Ser ut som i Italien”

Många av PRO:s medlemmar tar promenader i stadskärnan och Stadsparken, och fikar gärna på caféerna vid Stora Torget eller längs ån Viskans strand. Men den uteblivna städningen gör att lusten till såna utflykter blir allt mindre.

– För våra medlemmar handlar det om trygghet: är det skräpigt känner de sig otrygga och då undviker man att sätta sig där. Går man med rullator eller käpp och det ligger skräp i vägen blir det inte lätt att gå där. Utan tvekan kan det leda till ett tråkigare liv.

Hur skulle du beskriva miljön i Borås på morgnarna efter helgkvällar idag?

– Jag sa till min fru att det nästan ser ut som att man är i Italien, att det ligger skräp överallt. På ren svenska ser det för jävligt ut. När det inte städas och är skräpigt upplevs det som att det blir en förslumning, säger Kjell Johansson.

Ulf och Margot Karlsson promenerar längs Stora Brogatan där fimpar och flaskor ligger slängda någon meter från en papperskorg med texten ”Borås, rent och snyggt” tryckt på sidan.

– Det är chockerande hur det ser ut, om man säger så. Det är synd att se, säger Margot.

Politikernas uppmaning, att allmänheten själv ska hjälpa till att hålla rent och städat, är de skeptiska till.

– Det är ingen som gör det. Fulla människor tänker inte på det liksom, det går inte, säger Ulf Karlsson.

Alexander Tonjac är rädd för hur turismen kan påverkas av skräpet.

Kan påverka turismen

Borås ligger en knapp timmes bilresa från Göteborg och i närheten av flygplatsen Landvetter. Kommunen har satsat på turism och slog under 2022 rekord i antal gästnätter på hotell, enligt ett pressmeddelande från tidigare i år.

Margot Karlsson tror att den indragna städningen kan påverka bilden av Borås negativt.

– När det kommer turister är de här på helgen. Då ser de kanske bara staden en enda gång, och så tänker de att ”nej, det här är inte sant”, säger hon.

Även Alexander Tonjac, som flyttat till Borås efter många år utomlands, är rädd för hur turismen ska påverkas av den ökade nedskräpningen.

– Tänk om någon kommer hit på sommaren och det ser ut såhär, och berättar: ”I came to this Swedish town and it looks like this”, säger Alexander Tonjac och gestikulerar mot skräphögarna på torget.

Han jämför med hur det sett ut i andra städer han bott i runt om i världen.

– Jag har ju bott utanför Sverige länge nu, och jag tänker på hur man brukar se sopbilarna komma på helgmorgnarna. Det känns konstigt att det inte är så här.

Under juli kommer pausen för helgstädningen att testas.

”Sparsam anda som gäller nu”

Pausen för helgstädningen sker på prov under juli månad och ska sedan utvärderas. Men enligt Borås Tidning har varje nämnd ett sparkrav på en procent nästa år. Således finns risken att städningen även fortsättningsvis får stå tillbaka.

Tekniska förvaltningen har ännu inte märkt av några stora reaktioner från allmänheten, och ordförande Håkan Torstensson (C) säger att det är för tidigt att uttala sig om hur förändringarna i städrutinerna slagit ut.

– Många är ju medvetna om den sparsamma andan som gäller överallt just nu, och många tycker att det är rimligt att man prioriterar omsorg och annat, säger han.

Men Pensionärernas riksorganisation menar att motsättningen mellan exempelvis färdtjänst och städning i offentliga miljöer är felaktig. PRO förordar istället andra prioriteringar och eventuellt större skatteuttag.

– Jag tycker att det här är en billig ursäkt som man kommer med. Det är lätt att skylla på det. Om man behöver ställa färdtjänst och städning mot varandra, då ger jag inte mycket för deras budgetplanering, säger Kjell Johansson, distriktsordförande i PRO Södra Älvsborg.

Följ ämnen i artikeln