Klimatstrid i EU: "En enda stor fars"

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2023-06-15

Får på bete i en svensk hage. Arkivbild.

Hur ska ängar och våtmarker återskapas, skogar blandas upp och grönområden byggas i städerna?

Oenigheten är närmast total i EU där torsdagens försök att enas landade i ett rejält antiklimax.

”En fars”, säger kritikerna.

I drygt tre timmar satt EU-parlamentets miljöutskott och röstade i Strasbourg om förslaget till naturrestaureringslag. Sedan tvingades franske ordföranden Pascal Canfin avbryta hela föreställningen och bolla fortsättningen vidare till nästa utskottsmöte, den 27 juni.

Därmed går en av EU:s just nu hetaste klimatstrider vidare.

”Det här blev en enda stor fars. En evighetslång omröstning där tilläggsförslag gick igenom och föll, hit och dit. Det här visar hur ogenomtänkta förslagen som lades fram var”, skriver den starkt kritiska svenska ledamoten Emma Wiesner (C) via sms till TT.

Levande skogar

EU-kommissionen kom med sitt förslag i fjol somras med målet att ”återställningsåtgärder” ska ha genomförts på 20 procent av alla land- och vattenytor i EU år 2030.

Medlemsländerna ska bli skyldiga att ta fram bindande planer och mål för att skydda allt mellan grönområden i städer till mängden fjärilar och fåglar i markerna. Skogarna ska bli mer levande, med fler träd i olika åldrar. Dammar och andra hinder ska bort så att minst 2 500 mil av europeiska floder ska flyta obehindrat.

Förslaget har dock omgärdats av en allt hetare strid, där motståndarna varnar för att det riskerar att slå mot livsmedelsförsörjningen, medan anhängarna pekar på att det inte blir några livsmedel alls i framtiden om inte jord och vatten hanteras bättre.

Splittring

Frågan splittrar både regering och opposition i Sverige.

C hänger med hela den kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP, där bland andra M och KD ingår.

– Förslaget är extremt orealistiskt. Det här är ett väldigt långtgående förslag som skulle få väldigt stora konsekvenser, sade Wiesner på en digital pressbriefing tidigare i veckan.

L har i stället allierat sig med exempelvis MP och S.

”Den föreslagna lagen innebär ett paradigmskifte. Liberalerna har arbetat intensivt i förhandlingarna för att värna specifikt svenska intressen”, skriver Karin Karlsbro (L) via sms till TT.

Ministermöte

Nejsägarna hoppas kunna fälla hela förslaget och vill att EU-kommissionen ska göra om det från grunden. Jasidan ser i stället fram mot fortsatta förhandlingar tillsammans med EU:s medlemsländer.

Båda sidor är i princip lika stora – flera av de delomröstningar som hanns med under torsdagen slutade oavgjort, 44 mot 44.

Hur det än går är striden långt ifrån över. Härnäst väntar ett återupptaget utskottsmöte den 27 juni. Bland medlemsländerna ska lagen dessutom diskuteras vid ett miljöministermöte i Luxemburg på tisdag.

Följ ämnen i artikeln