Orpo: Uppgörelse om ny regering klar

TT

Publicerad 2023-06-15

Tilltänkte statsminister Petteri Orpo kunde ses vanka omkring i Ständerhuset i Helsingfors medan förhandlingarna pågick. Arkivbild.

Efter flera veckors förhandlingar meddelar Samlingspartiets ledare Petteri Orpo att en överenskommelse om en ny regering i Finland är klar. Innehållet presenteras på fredag eftermiddag, rapporterar Yle.

– Vi har ett genomarbetat program, säger Orpo på en gemensam pressträff med de tre samarbetspartiernas ledare.

Han tillägger att partierna är överens för att ”snabbt kunna få till förändring i Finland”.

De utdragna förhandlingarna pågick sent in på torsdagskvällen i Ständerhuset i Helsingfors. Den tilltänkte statsministern Orpo säger att regeringsavtalet har skickats på översättning för att presenteras under fredagen.

Skatter på bordet

Samlingspartiet, Sannfinländarna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna har deltagit i samtalen om ett nytt högerstyre sedan den 2 maj.

– Det har inte varit någon jättestor dramatik här i dag. Det har säkert sett livligare ut än vad det varit. Helheten i beskattningen var det sista som diskuterades, säger Orpo, enligt Yle.

Orpo förklarar att de utdragna förhandlingarna resulterat i en politik som kommer att löna sig i längden.

– Ekonomin är i kris, social- och hälsovården är i kris, Ryssland attackerar fortfarande Ukraina, säger han.

Enligt Yles uppgifter diskuterade parterna in i det sista hur beskattningen på inkomst ska sänkas och vilka skatter som i stället ska höjas.

”En väg framåt”

Svenska folkpartiets ledare Anna-Maja Henriksson beskriver det som en tung process.

– Men vi har hittat en väg framåt och nu har vi ett resultat, ett gemensamt program som ska gå till partiorgan för att se huruvida partiorganen godkänner det. Vi ordförande har nu gjort vårt, säger hon enligt Yle.

Ingen av partiledarna vill säga något konkret om innehållet i uppgörelsen eller hur ministeruppställningen ser ut.

Följ ämnen i artikeln