Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Tolv klimataktivister döms för sabotage

Publicerad 2022-10-24

För två månader sedan satte sig tolv aktivister från ”Återställ våtmarker” på E4 utanför Solna - och stoppade både morgonrusningen och ambulanser.

I dag döms samtliga för sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten.

Idag föll domen mot de tolv klimataktivister från organisationen ”Återställ våtmarker” som protesterade på E4 nära Karolinska sjukhuset i Solna mitt i morgonrusningen i slutet av augusti.

Klimataktivisterna döms för sabotage, och eftersom de inte lyssnade på polisens order att lämna körbanan döms de också för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Gärningarna har ett samlat straffvärde som uppgår till fyra månaders fängelse, men påföljderna bestäms för nio av dem till villkorlig dom och för tre av dem till skyddstillsyn.

För att man ska dömas till fängelse är det antingen på grund av brottets höga straffvärde, brottets art eller att man tidigare begått brott.

– Det som möjligtvis kunde tala för fängelse är de tilltalades tidigare brottslighet. De har begått gärningar som är besläktade med den här typen av aktioner, men det har varit fråga om ren bötesbrottslighet. Vi menar att skälen inte är tillräckligt starka för att välja fängelse, säger Björn Skånsberg, chefsrådsman på Solna tingsrätt.

Får inte ”ta lagen i egna händer”

Vid tillfället de protesterade fastnade en ambulans under utryckning, vilket skapade stor uppmärksamhet. På sociala medier spreds ett rykte om att en patient dog på grund av förseningen - ett rykte som kammaråklagare Marina Ivic har tillbakavisat.

I domstolen har aktivisterna hävdat att de har agerat inom ramen för demonstrationsfriheten, och även invänt att de har agerat i nöd - med hänvisning till de effekter som klimatet har på jorden och mänskligheten.

Domstolen har prövat detta, och kommit fram till att klimataktivisterna inte kan frias från ansvar. Enligt högsta domstolen finns det ett väldigt begränsat utrymme för att begå otillåtna handlingar - med hänvisning till att man vill skydda sig själv eller andra för risker eller faror.

– Det finns ett väldigt litet utrymme för att ta ”lagen i egna händer”, säger Björn Skånsberg.

”Vi måste ut på vägarna igen”

På en presskonferens efter att domen fallit meddelade två av aktivisterna att de ska bege sig raka vägen från Solna tingsrätt till Centralbron i Stockholm för att fortsätta demonstrationerna.

– Vi bara måste ut på vägarna igen. I Riksdagen står nu ledamöter och uttryckligen säger att det inte finns någon klimatkris samtidigt som barn och vuxna dör på Afrikas Horn i den värsta torkan på ett halvt sekel, sa en av dem precis innan domen föll.

– Den politik som förs är dödlig, och makthavarna tar inte sitt ansvar. Människor är fullständigt övertygade om att vi måste få till en förändring, säger Helen Wahlgren, presstalesperson på Återställ våtmarker.