Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Här är Sveriges mest populära statsminister

Maria Stensson/TT

Publicerad 2024-10-04 05.30

Så tycker svenskarna om statsministrarna de senaste 38 åren.

Bland alla nu levande statsministrar är moderaten Fredrik Reinfeldt den mest populära, enligt en ny undersökning.

Störst andel av dagens väljare har honom som favorit, följt av Magdalena Andersson (S). Studien visar också tydliga könsskillnader.

Under de senaste 38 åren har Sverige haft sju statsministrar – fyra socialdemokrater och tre moderater. Av dessa är Fredrik Reinfeldt, efter sina åtta år vid makten (2006-2014), den mest populära statsministern bland dagens väljare. Det visar en opinionsundersökning från Indikator Opinion.

Bland 2024 års väljare anger 20 procent att Reinfeldt är deras favorit. Magdalena Andersson, som satt tio månader på posten, hamnar på andra plats med 16 procent. Därefter kommer i fallande ordning Carl Bildt, Ingvar Carlsson, Göran Persson och Ulf Kristersson. På sista plats hamnar Stefan Löfven som är favorit hos 5 procent av väljarna.

Reinfeldt sticker ut

Per Oleskog Tryggvason är opinionschef på Institutet för kvalitetsindikatorer som har ansvarat för studien.

– Det här är första gången som man i en opinionsundersökning blickar tillbaka och mäter hur populära politiker är även efter att de slutat sin gärning. Det säger något intressant om den svenska politiska närhistorien.

Vad säger resultaten om Reinfeldts politiska arv?

– Resultaten är väldigt intressanta om man ser till den väg som Moderaterna har valt under senare år. Reinfeldt sticker ut som den mest populära och är favoriten hos både moderater och centerpartister. Dessutom är han relativt populär hos dem som står något till vänster, säger Per Oleskog Tryggvason.

Könsskillnader

Endast en av de åtta nu levande statsministrarna är kvinna. Finns det några skillnader i resultatet kopplat till kön?

– Ja, det är stor skillnad i hur män och kvinnor ser på Magdalena Andersson. Det är nästan dubbelt så många kvinnor som har henne som sin favorit, jämfört med männen. Även bland de som lutar åt vänster är det stora könsskillnader, säger Per Oleskog Tryggvason.

Följ ämnen i artikeln