Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Studie: Varannan läkare sexuellt trakasserad

Mia Holmberg Karlsson/TT

Uppdaterad 08.54 | Publicerad 08.31

Många läkare har känt sig trakasserade av patienter, enligt en studie. Arkivbild.

Sexuella anspelningar, fysiska närmanden och oönskade kroppsexponeringar.

Nästan hälften av läkarkåren har utsatts för sexuella trakasserier av patienter, visar en internationell studie.

Globalt har 45 procent av läkarna känt sig sexuellt trakasserade på olika vis, rapporterar The Guardian. Kvinnliga läkare är mest utsatta: 52,2 procent har upplevt att patienter utsatt dem för obehagliga situationer. Bland manliga doktorer var siffran 34,4 procent.

Det kan handla om allt från fysiska ofredanden till olämpliga skämt. Många läkare uppger att patienter kommer med sexuella anspelningar och sexuella eller romantiska inviter i samband med vårdbesök.

Vissa patienter visar även upp oönskade kroppsdelar och ber om onödiga undersökningar av intima delar av kroppen, skriver The Guardian. Eller reagerar på olämpliga vis – så som att få erektion.

Studien, som publicerats i Internal Medicine Journal, består av en analys av 22 tidigare publicerade studier från flera olika länder världen över. Värst drabbade sade sig läkare i Storbritannien vara, följt av Kanada, Australien, USA, Israel, Tyskland och Malaysia.

Fynden bör få sjukhus att agera och se till att skydda sina anställda, säger doktor Caroline Kamau-Mitchell vid brittiska Birkbeck College till The Guardian.

– Jag rekommenderar att sjukhus och kliniker tar de här resultaten på allvar och ger läkare som jobbar på separata avdelningar, på nattskift eller ensamma, skydd i form av övervakningskameror och överfallslarm, säger hon.