Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Sverige till EU: Nu är vi fria från svinpest

TT

Publicerad 2024-09-05

Området runt Fagersta drabbades av afrikansk svinpest i september i fjol. Arkivbild.

På fredag, den 6 september, har det gått ett år sedan det första fallet av afrikansk svinpest konstaterades i landet.

Den svenska strategin mot smittan var framgångsrik – och nu har Jordbruksverket ansökt till EU om att få Sverige friförklarat från sjukdomen.

”Vi har kommit betydligt längre än vi hade kunnat föreställa oss vid utbrottets början”, säger Madeleine Haal Gertzell, ställföreträdande enhetschef på Jordbruksverkets smittbekämpningsenhet, i ett pressmeddelande.

Hon pekar bland annat på gott samarbete mellan jägare, kommuner och myndigheter, liksom den ”otroliga följsamhet” som de boende i det drabbade området i Fagersta visade.

”Alla har förstått allvaret i situationen, vilket har lett till att vi har kunnat begränsa smittan”, säger Haal Gertzell.

Jordbruksverket har nu skickat in ansökan till EU-kommissionen med önskan att bli friförklarade i slutet av september. Det är EU:s medlemsstater som slutligen röstar om när Sverige ska bli formellt friförklarat. Det kan ske tidigast ett år efter det senaste fallet.

Totalt har 68 vildsvinskadaver positiva för ASF-virus hittats i smittozonen, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt. 59 tamgrisar och 92 vildsvin har avlivats i zonen, men ingen smittspridning har påvisats sedan slutet av september i fjol.

Följ ämnen i artikeln